Soros: Lira se va prăbuși cu peste 20% în cazul Brexit, mai mult decât devalorizarea din 1992

Soros: Lira se va prăbuși cu peste 20% în cazul Brexit, mai mult decât devalorizarea din 1992
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2016

Lira sterlină se va prăbuși cu peste 20% în cazul unui vot pro-Brexit la referendumul de joi, consideră miliardarul George Soros, mai mare decât devalorizarea pe care a provocat-o el prin plasamentele pe care le-a făcut împotriva monedei britanice în 1992, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Brexit-ul îi va face pe unii oameni foarte bogați, dar majoritatea votanților vor fi mai săraci”, a scris Soros în jurnalul britanic Guardian.

Lira va scădea cu cel puțin 15% dacă britanicii vor vota pentru iețirea din blocul comunitar, fiind posibil ca declinul să depășească 20%, la sub 1,15 dolari pe unitate, a scris investitorul, conform News.ro.

El a arătat că votanții subestimează adevăratul cost al Brexit, care va avea ”un impact imediat și dramatic” asupra piețelor financiare, investițiilor și locurilor de muncă.

Guvernele și investitorii monitorizează cu atenție referendumul din 23 iunie, îngrijorați fiind că decizia Marii Britanii de ieșire din UE va provoca turbulențe pe piețele financiare.

Lira s-a apreciat luni cel mai mult după 2008, alimentând cererea pentru monede cu randamente ridicate, sondajele indicând creșterea sprijinului pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

În ziua următoare referendumului, lira fie se va prăbuși la cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, fie va crește la cel mai ridicat nivel din acest an, potrivit analiștilor intervievați de Bloomberg.

Record de Rusalii în ultimii 25 de ani: Peste 60.000 de români au fost în weekend la mare, unde au cheltuit 8 mil. euro CITEȘTE ȘI Record de Rusalii în ultimii 25 de ani: Peste 60.000 de români au fost în weekend la mare, unde au cheltuit 8 mil. euro

În eventualitatea unui vot pentru ieșire, majoritatea analiștilor anticipează că lira se va deprecia la un nivel de 1,25-1,4 dolari pe unitate, în timp ce decizia de rămânere ar aprecia moneda, posibil peste 1,5 dolari pe unitate.

O depreciere de peste 20% a lirei ar aduce moneda britanică, în mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro, o metodă de a ”adopta euro” pe care nimeni din Marea Britanie nu ar dori-o.

Soros a spus că o depreciere mare a lirei ar fi mai dăunătoare decât în 1992, întrucât Banca Angliei nu va putea să reducă dobânzile, aflate deja la un nivel foarte scăzut.

“Astăzi există forțe speculative mult mai mari și mai puternice. Acestea vor fi mult mai dornice să exploateze orice eroare a guvernului britanic sau a alegătorilor”, avertizează investitorul.

El a făcut referire la deficitul de cont curent mare al Marii Britanii, peste cel din 1992 și 2008, afirmând că țara este mai dependentă ca oricând de capitalul sătrin.

După Brexit, fluxul de capital s-ar inversa, în special în cei doi ani de incertitudini, în care Marea Britanie va negocia ieșirea din UE.

În opinia lui Soros, devalorizarea post-Brexit a lirei nu va rezulta probabil în îmbunătățirea exporturilor, care a avut loc în 1992, întrucât condițiile comerciale vor fi prea incerte pentru   companiile britanice pentru a face investiții, angajări sau să adauge capacități de export.

Soros a devenit faimos în 1992, când a făcut plasamente cu care a mizat pe devalorizarea lirei, el înregistrând atunci un profit de 1 miliard de dolari, în detrimentul Băncii Angliei și a guvernului.

Devalorizarea lirei în 1992 s-a dovedit foarte folositoare economiei britanice, iar ulterior am fost apreciat pentru rolul meu în relansarea creșterii economice, a spus miliardarul.

Soros a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin investiții financiare. În urmă cu cinci ani, miliardarul a returnat banii investitorilor externi, iar compania sa, Soros Fund Management, din New York, administrează în prezent averea sa proprie.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
george soros