Investitorii din Marea Britanie au cumpărat o treime din eurobondurile României pe 10 ani

Investitorii din Marea Britanie au cumpărat o treime din eurobondurile României pe 10 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 oct 2015

Investitorii din Marea Britanie au cumpărat o treime din eurobondurile pe 10 ani lansate miercuri de România pe piețele externe, împrumutul de 1,25 milioane de euro înregistrând un radament minim record pentru o asemenea maturitate, de 2,84% pe an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Emisiunea este scadentă pe 29 octombrie 2025 și are un cupon de 2,75%, arată datele prezentate vineri de Guvern.

Tot miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) s-a împrumutat pe piețele internaționale cu 750 milioane de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 20 de ani, cea mai lungă maturitate pentru obligațiunile în euro emise până în prezent, la un randament de 3,93%. Cuponul aferent emisiunii este de 3,875%.

România și-a asigurat întregul necesar de finanțare de pe piețele externe pentru 2015, suma de 2 miliarde de euro fiind prevăzută în planurile de finanțare de la începutul anului, potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului.

Pentru tranșa de obligațiuni pe 10 ani, România a atras cele mai multe subscrieri de la investitorii din Marea Britanie (31%), România (12%), Germania și Austria (11%), Europa centrală și de Sud (11%), Italia (10%) și SUA și Canada (10%).

Eurobondurile pe 20 de ani au fost subscrise în proporție de 42% de investitori britanici, în timp ce investitorii din Germania și Austria au cumpărat 18% din obligațiuni. Pe locul al treilea s-au situat investitorii din SUA, cu 16% din subscrieri, urmați de cei din România (8%) și Benelux și țările scandinave (6%).

Cererea totală pentru cele două tranșe de obligațiuni a depășit 5,5 miliarde de euro. Intermediarii operațiunii au fost Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International și UniCredit.

Fitch Ratings a acordat calificativul 'BBB-' celor două emisiuni de eurobonduri emise de MFP, identic cu ratingul suveran al României, care beneficiază de o perspectivă stabilă.

MFP anticipează un necesar de finanțare extern între 2 și 2,5 miliarde de euro pentru 2016, în condițiile unui deficit bugetar estimat la 1,9-2% din PIB, potrivit directorului adjunct al Trezoreriei, Diana Popescu.

În cel mai pesimist scenariu, împrumuturile de pe piața externă ar urma să ajungă la 4 miliarde de euro, iar pe piața internă ponderea titlurilor cu scadența pe termen scurt ar urma să crească.

Ponderea datoriilor în monedă străină reprezintă 17,1% din împrumuturile totale ale României, în scădere de la aproximativ 20% în 2014. România a atras anul trecut de pe piețele internaționale 2 miliarde de dolari și 2,75 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobonduri
obligatiuni
euro
mfp
finante