Investitorul Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în "The Big Short", spune că prăbușirea piețelor pe care a prezis-o vara aceasta a început deja

Investitorul Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în "The Big Short", spune că prăbușirea piețelor pe care a prezis-o vara aceasta a început deja
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2022

Investitorul legendar Michael Burry, imortalizat de filmul „The Big Short” după ce a prezis bula imobiliară din Statele Unite în 2008, afirmă că prăbușirea pieței pe care a prognozat-o în timpul verii a început deja, relatează Markets Insider.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Burry a scris într-o postare făcută pe Twitter că crede că prăbușirea cataclismică este acum în plină desfășurare, adăugând-o listei de prăbușiri a prețurilor și crizelor pe care spune că le-a prezis, scrie Hotnews.ro.

Un al doilea mare parc eolian pregătit pentru România. Grup controlat de un ecologist și expert în modelare statistică, cu lucrări academice inclusiv legate de pariurile pe meciurile de fotbal CITEȘTE ȘI Un al doilea mare parc eolian pregătit pentru România. Grup controlat de un ecologist și expert în modelare statistică, cu lucrări academice inclusiv legate de pariurile pe meciurile de fotbal

Indicele de referință S&P 500 a intrat în declin cu 19% deja anul acesta, Nasdaq s-a prăbușit cu 27% iar prețul bitcoin a scăzut cu peste 66% față de maximul înregistrat în luna noiembrie a anului trecut, ajungând acum la sub 19.000 de dolari după ce în timpul verii se stabilizase temporar în jurul valorii de 20.000 de dolari.

Investitorul Michael Burry, care a anticipat ultima criză financiară, interpretat de Christian Bale în

Multe dintre acțiunile companiilor spre care investitorii individuali s-au orientat ca parte a mișcării de frondă GameStop s-au prăbușit și ele anul acesta: GameStop cu 34%, AMC Entertainment cu 69% și Bed Bath & Beyond cu 54%.

Aceeași situație este și în cazul așa-numitelor companii SPAC (Special-purpose acquisition company), listate la bursă cu scopul de a vinde acțiuni fără însă oferta publică inițială la care apelează majoritatea firmelor ce vor să devină publice: acțiunile companiei aerospațiale Virgin Galactic fondate de miliardarul britanic Richard Branson au scăzut cu 57%, în timp ce cele ale producătorului de mașini electrice Lucid cu 64%.

Burry a avertizat în mod repetat anul trecut că ascensiunea explozivă a acestor companii pe piața bursieră în timpul pandemiei de COVID-19 nu este de durată.

Criza prognozată de Michael Burry în luna iunie

Pe 6 iunie, investitorul a lansat un semnal de alarmă privind starea economiei americane, avertizând că aceasta este susținută de faptul că oamenii apelează la economii pentru a se menține pe linia de plutire în contextul inflației galopante și că acestea sunt cheltuite rapid.

„Urmărind economiile totale raportate la PIB în SUA. Linia roșie este un minim istoric de 1,5%, stabilit în iulie 2005. La rata de cheltuire a economiilor din ultimele 12 luni, acest nivel ar putea fi atins între lunile septembrie și decembrie a acestui an. Împrumutăm timp”, a notat el într-o postare pe Twitter pe care ulterior a șters-o, o practică obișnuită a lui Burry.

Investitorul a publicat și un grafic care arăta că economiile personale din Statele Unite s-au prăbușit de la 25% din PIB în primăvara lui 2021 la aproximativ 3,8% în prezent.

Agenția Bloomberg a scris la jumătatea lunii august că Scion Asset Management, fondul de investiții al lui Burry, și-a vândut toate acțiunile, păstrând o singură companie în portofoliu.

Documentele depuse de Scion la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA arată că printre pozițiile lichidate de Burry s-au numărat cele de la Alphabet Inc., compania-mamă a Google, și Meta, noua denumire a Facebook, în timp ce fondul lui Burry a cumpărat acțiuni la Ceo Group Inc., un operator de închisori private din Statele Unite.

Potrivit documentelor financiare depuse de Scion la autoritățile de reglementare de la Washington, fondul lui Burry deținea pe 30 iunie peste 500.000 de acțiuni ale companiei cu sediul în orașul Boca Raton din statul american Florida.

viewscnt
Afla mai multe despre
michael burry
criza