Isărescu nu exclude că oficiali ai BNR au fost consultați pentru programul de guvernare, dar spune că independența băncii nu e afectată. „Ce facem?! Punem cenzură pe mintea oamenilor?!”

Isărescu nu exclude că oficiali ai BNR au fost consultați pentru programul de guvernare, dar spune că independența băncii nu e afectată. „Ce facem?! Punem cenzură pe mintea oamenilor?!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iul 2017

Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu nu exclude ca reprezentanți în instituția pe care o conduce să fi formulat opinii care au ajutat la conturarea programului de guvernare a actualei majorități, dar aceasta nu implică BNR și nu îi știrbește independența. În plus, aceasta nu înseamnă implicare politică. „Am colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat țara.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Informații ajunse la cunoștința opiniei publice, potrivit cărora prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, și Gheorghe Gherghina, membru în board-ul BNR, ar fi colaborat la elaborarea programului de guvernare nu au creat nemulțumiri la cel mai înalt nivel al instituției. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că simpla exprimare a unor puncte de vedere la anumite consultări ale unor oficiali nu poate fi văzută ca o implicare directă a băncii centrale, iar aceasta nu îi știrbește cu nimic autoritatea față de mediul politic.

„Independența Băncii Naționale nu înseamnă lipsă de colaborare cu guvernul”, a declarat astăzi Isărescu la conferința de presă de motivare a deciziei de politică monetară. El consideră că pentru existența unui mix eficient al politicilor fiscal bugetare și monetare trebuie să existe consultări permanente între reprezentanții BNR și oficiali ai Ministerului Finanțelor Publice. Aceștia se întâlnesc în fiecare săptămână, uneori chiar de mai multe ori pe zi. „Nu se poate altfel”, a spus Isărescu.

EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Faptul că oficiali ai BNR sunt consultați de guvernanți „nu știrbește cu nimic independența băncii centrale”; ba chiar mai mult, dacă li se cere opinia, iar punctele lor de vedere sunt luate în considerare, este cu atât mai important.

Programul de guvernare aparține, însă, majorității și Guvernului, în niciun caz altei instituții. „Ce valoare dacă a venit o idee de la Banca Națională?! Important este cine o receptează și cine o pune în practică”, a spus Isărescu.

El afirmă că nici nu poate să le spună angajaților instituției să nu-și expună puncte de vedere atunci când sunt solicitați din mediul politic. „Ce facem?! Punem cenzură pe mintea oamenilor?!” El afirmă că amplitudinea dată acestei speculații este de natură politică și că aceasta nu înseamnă vreo implicare a BNR de o parte a spectrului politic. „Nu uitați că la Banca Națională lucrează sute de specialiști”, a spus guvernatorul, adăugând că aceștia pot fi de stânga, de dreapta sau de centru.

DOCUMENT Microîntreprinderile cu 1 sau mai mulți salariați ar urma să opteze pentru o evidență contabilă simplificată CITEȘTE ȘI DOCUMENT Microîntreprinderile cu 1 sau mai mulți salariați ar urma să opteze pentru o evidență contabilă simplificată

El contrazice, însă, vehement, o implicare a BNR, ca instituție, în redactarea programului de guvernare. „Nu are Banca Națională o asemenea idee!...” Preocuparea Băncii Naționale este exclusiv în domeniul pe care îl are în jurisdicție, politica monetară, și cu privire la impactul macroeconomic al mix-ului de politici.

Isărescu întărește că independența BNR nu este afectată de posibile intervenții ale unor oficiali ai săi pe programul de guvernare. „Nu slăbește deloc. E chiar posibil să fie întărită.” De asemenea, nu înseamnă că BNR are o implicare de o parte a spectrului politic. „Am colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat țara”, a conchis guvernatorul Băncii Naționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
mugur isarescu
mfp
florin georgescu