JPMorgan Chase va plăti 2,5 miliarde de dolari pentru soluționarea unor litigii

JPMorgan Chase va plăti 2,5 miliarde de dolari pentru soluționarea unor litigii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 ian 2016

Banca americană JPMorgan Chase va plăti aproape 2,5 miliarde de dolari pentru soluționarea unor litigii legate de criza financiară din 2008, transmit Financial Times și Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Compania de asigurări Ambac a anunțat că va primi aproape 1 miliard de dolari de la JPMorgan Chase, pentru rezolvarea unui litigiu care vizează vânzarea de instrumente financiare derivate având ca active suport credite ipotecare.

Informația a apărut imediat după ce presa internațională a relatat că JPMorgan Chase va plăti 1,42 miliarde de dolari pentru închiderea unor litigii cu Lehman Brothers, intrată în faliment în 2008. JPMorgan Chase, cel mai mare creditor al Lehman Brothers și banca de clearing a acesteia, a fost acuzată că a cerut instituției financiare înainte de intrarea în faliment miliarde de dolari drept colateral, afectând puternic lichiditatea acesteia. Potrivit Lehman Brothers, plata acestor sume nu era necesară.

S&P a retrogradat ratingurile a opt bănci mari din SUA, inclusiv JPMorgan și Citigroup CITEȘTE ȘI S&P a retrogradat ratingurile a opt bănci mari din SUA, inclusiv JPMorgan și Citigroup

Procesul cu Ambac este legat de credite ipotecare securitizate vândute, înainte de izbucnirea crizei financiare, de grupul american Bear Stearns, cumpărat de JPMorgan în 2008.Compania de asigurări a susținut în instanță că Bear Stearns a ascuns calitatea reală a activelor, care erau asigurate de Ambac.

“Acordul va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor operaționale din trimestrul al patrulea din 2015“, a declarat Nader Tavakoli, CEO al Ambac.

Potrivit JPMorgan Chase, deciziile de astăzi nu vor afecta profitabilitatea în primul trimestru al anului. Reprezentanții băncii nu au dorit să facă alte comentarii.

Separat, procuratura federală din SUA anchetează persoane din conducerea JP Morgan Chase, suspectate că ar fi vândut înainte de 2008 instrumente financiare derivate despre care ar fi știut că sunt foarte riscante și ar fi ascuns acest lucru. Autoritățile din SUA încearcă să stabiliească dacă bancherii au ignorat avertismentele unor asociați privind includerea unui număr foarte mare de ipoteci riscante în ofertele de investiții și dacă acest lucru poate fi considerat fraudă.

viewscnt
Afla mai multe despre
jpmorgan
lehman brothers
ambac
instrumente financiare
ipoteci
criza financiara