Lira sterlină coboară sub 1,2 dolari, la cel mai mic nivel de la "flash crash-ul" din octombrie 2016

Lira sterlină coboară sub 1,2 dolari, la cel mai mic nivel de la "flash crash-ul" din octombrie 2016
scris 3 sep 2019

Lira sterlină a coborât marți la cel mai mic nivel din octombrie 2016  în raport cu dolarul, în contextul în care premierul britanic Boris Johnson a anunțat că va convoca alegeri generale anticipate dacă va suferi o înfrângere din partea Parlamentului, care va supune astăzi la vot o nouă amânare a Brexit în lipsa unui acord cu UE.

Excluzând un "flash crash" (prăbușire de scurtă durată) din octombrie 2019, lira a atins astăzi cel mai mic nivel din 1985.

Lira a coborât sub pragul de 1,2 dolari pe unitate, atingând un minim de 1,1961 dolari, cel mai redus nivel de la "flash crash-ul" din 2016 (când lira a atins 1,1819 dolari/unitate pe scurt timp, revenind apoi la circa 1,24 dolari/unitate).

Premierul Boris Johnson a anunțat că va cere alegeri generale pe 14 octombrie dacă Parlamentul britanic va vota astăzi pentru o nouă amânare a Brexitului în lipsa unui acord cu UE.

Euro a scăzut la minimul ultimelor 16 luni față de dolar, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei CITEȘTE ȘI Euro a scăzut la minimul ultimelor 16 luni față de dolar, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei

Există "nenumărate scenarii" pentru urmările votului de astăzi din Parlamentul britanic, potrivit Antje Praefcke, analist Commerzbank.

"Ca urmare, incertitudinea este mare și volatilitatea continuă să urce", afirmă Paefcke, conform Financial Times.

Prim-ministrul Boris Johnson a afirmat hotărât că va retrage Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, fără un acord, dacă blocul comunitar nu va dori o renegociere.

"Slăbiciunea recentă a lirei poate fi legată de faptul că sondajele recente sugerează că Partidul Conservator pro-Brexit, Partidul Brexit și Partidul Democrat Unionist (DUP) ar putea obține o majoritate, ceea ce le-ar permite să livreze Brexitul cu sau fără un acord. Perspectivele pentru liră s-ar putea deteriora în continuare în special dacă probabilitatea unor alageri anticipate crește", potrivit lui Valentin Marinov, director strategie Forex pentru G10 la Credit Agricole, citat de Bloomberg.

Potrivit unui sondaj Bloomberg realizat luna trecută, organizarea unor alageri anticipate este văzută ca un scenariu mai bun pentru moneda britanică decât un Brexit fără acord, lira fiind estimată la 1,19 dolari/unitate în primul caz și la 1,1 dolari pe unitate în a doua situație. În cazul amânării Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar în cazul unui acord, la 1,33 dolari pe unitate, arată sondajul în rândul analiștilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
moneda britanica
gbp
lira
lira prabusire
brexit
vot brexit
boris johnson
alaegeri anticipate marea britanie
flash crash