Lira sterlină este cea mai performantă monedă, între valutele țărilor G10, în 2023

Lira sterlină este cea mai performantă monedă, între valutele țărilor G10, în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2023

Lira sterlină este cea mai performantă monedă între valutele țărilor membre ale G10 (Grupul celor zece), în 2023, iar unii analiști consideră că aprecierea monedei britanice poate continua pe termen mediu, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda britanică a crescut cu peste 3% față de dolar de la începutul anului, iar miercuri atins un maxim din ultimele 10 luni, alimentată în principal de date economice peste așteptări și de slăbirea dolarului, scrie News.ro.

Tranzacție - Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia, a finalizat, după 2 ani, vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, care pregătește acum demolarea CITEȘTE ȘI Tranzacție - Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia, a finalizat, după 2 ani, vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, care pregătește acum demolarea

Lira sterlină a rămas joi aproximativ neschimbată în raport cu dolarul, tranzacționându-se la aproximativ 1,2455 dolari pe unitate.

Moneda a revenit spectaculos de la minimele record înregistrate în septembrie, după ”minibugetul” dezastruos al fostului prim-ministru Liz Truss.

Deutsche Bank a remarcat că piața a intrat în 2023 cu prea puține investiții în lire sterline, având în vedere sentimentul excesiv de sumbru, alimentat de previziunile economice negative din partea FMI, a Băncii Angliei și a Biroului pentru Responsabilitate bugetară din Regatul Unit (OBR) - toate acestea proiectând recesiuni îndelungate.

Economia britanică a evitat până acum recesiunea și a înregistrat în ianuarie o creștere mai puternică decât erau așteptările.

Previziunile au fost acum îmbunătățite, iar OBR nu mai anticipează o recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de creștere negativă, pentru 2023.

Poziția fiscală a țării s-a îmbunătățit puternic, datorită în mare parte scăderii drastice a prețurilor gazelor, iar sprijinul fiscal suplimentar din partea guvernului a alimentat încrederea.

Cu toate acestea, imaginea nu este încă în întregime roz. Regatul Unit rămâne singura economie majoră din G7 care nu și-a recuperat nivelul de producție dinainte de Covid, iar inflația este încă în două cifre.

Gospodăriile britanice continuă să se confrunte cu facturile mari la alimente și energie, în timp ce lucrătorii dintr-o serie de sectoare au lansat greve în masă în ultimele luni, pe fondul disputelor legate de condițiile de muncă și salarii.

Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor până la cel mai ridicat nivel din 2008, în timp ce factorii de decizie se confruntă cu o inflație constant ridicată.

Piața anticipează o probabiltiate de 63% pentru o creștere suplimentară de un sfert de punct procentual la întâlnirea conducerii băncii centrale din luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlină
moneda