Lira sterlină este în declin pe fondul unor noi zvonuri legate de demiterea premierului britanic

Lira sterlină este în declin pe fondul unor noi zvonuri legate de demiterea premierului britanic

Theresa May

scris 13 nov 2017

Lira sterlină este în declin astăzi, după ce presa internațională a relatat, în weekend, că mai mulți parlamentari britanici doresc înlocuirea premierului Theresa May și pregătesc un vot de neîncredere împotriva acesteia.

Moneda britanică este în scădere cu aproape 1% față de dolarul american, fiind tranzacționată pentru 1,3065 dolari.

De la începutul anului, lira a crescut cu peste 6% față de moneda americană, dar este încă mult sub nivelul anterior referendumului legat de Brexit, în urma căruia a fost hotărâtă desprinderea de blocul comunitar.

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a crescut la 1.89% CITEȘTE ȘI Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a crescut la 1.89%

Față de euro, moneda britanică scade astăzi cu peste 0,5%, fiind tranzacționată la 1,1216 euro.

Sunday Times a scris, ieri, că 40 de parlamentari britanici au convenit să acorde un vot de neîncredere premierului Theresa May, fiind necesare încă 8 semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Profitul net al Oil Terminal s-a redus cu un sfert la 9 luni CITEȘTE ȘI Profitul net al Oil Terminal s-a redus cu un sfert la 9 luni

“Riscurile legate de Brexit și stabilitatea guvernului britanic sunt cele mai importante aspecte pentru cursul de schimb. În această dimineața atenția este îndreptată către parlamentarii care vor înlocuirea lui May. Dar tensiunile sunt deja incluse, în mare parte, în preț și putem aștepta o revenire a lirei”, spune Kit Juckes, responsabil de strategie la Societe Generale, într-o postare pe Twitter, preluată de MarketWatch.

Și luna trecută au existat relatări privind posibila înlocuire a lui May și organizarea unor alegeri anticipate. Fostul președinte al Partidului Conservator, Grant Shapps, a declarat, la începutul lunii trecute, că 30 de parlamentari britanici sprijină ideea înlocuirii premierului Theresa May, printre aceștia se aflându-se atât oficiali pro-Brexit, cât și opozanți ai ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În iunie, Partidul Conservator britanic a pierdut în alegerile anticipate majoritatea pe care o deținea în Parlament, deși liderul Theresa May organizase acest scrutin cu scopul de a-și consolida poziția.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
may
brexit
motiune cenzura
vot neincredere
demitere
premier
marea britanie
anticipate
sunday times
theresa may