Lira sterlină riscă să devină o monedă de ”piață emergentă”, din cauza încetinirii creșterii economice și a riscurilor mai mari

Lira sterlină riscă să devină o monedă de ”piață emergentă”, din cauza încetinirii creșterii economice și a riscurilor mai mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2022

Lira sterlină este în pericol să devină o monedă de ”piață emergentă”, deoarece încetinirea creșterii economice și riscurile mai mari îi determină pe investitori să renunțe la moneda britanică, potrivit Bank of America, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până marți după-amiază, în Europa, lira sterlină a scăzut cu 7% față de dolar în acest an, fiind tranzacționată chiar sub 1,26 dolari, la 1,22 dolari pe unitate, la începutul acestei luni, scrie News.ro.

Marcel Ciolacu propune o schimbare în politica fiscală față de multinaționale: ”Trebuie oprit exportul acesta al veniturilor!” CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu propune o schimbare în politica fiscală față de multinaționale: ”Trebuie oprit exportul acesta al veniturilor!”

Pozițiile scurte au crescut față de monedă, pe măsură ce riscurile economice globale ale războiului din Ucraina, inflația, blocajele lanțului de aprovizionare și încetinirea creșterii economice converg cu riscurile interne care decurg din situația unică a Băncii Angliei și consecințele Brexit.

Într-o notă de cercetare, strategul senior al BofA G-10 FX, Kamal Sharma, a spus că poate fi așteptată o slăbiciune suplimentară a lirei sterline în restul anului 2022.

El a respins, de asemenea, comparațiile între soluțiile de înăsprire a politicilor monetare ale Rezervei Federale din SUA și ale Băncii Angliei, argumentând că instrumentele de reacție ale celor două bănci centrale sunt diferite.

”Dificultățile cu care se confruntă BoE sunt unice, împreună cu o dinamică a ofertei pe care nu dorește să o discute: Brexit. Acest lucru a dus la o strategie de comunicare confuză: creșterea dobânzilor în raport cu o economie care încetinește brusc nu este niciodată o imagine bună pentru nicio monedă. O atenuare a riscului actual din cauza mediului și a stimulentelor fiscale poate oferi o oarecare ușurare, dar daunele au fost făcute, iar perspectivele pentru GBP sunt sumbre”, a spus Sharma.

Mijlocul preferat de a valorifica căderea ”epică” a lirei sterline din grație pentru BofA este avansul monedei euro față de lira sterlină, a adăugat Sharma.

Acest lucru a fost reiterat marți de George Saravelos, co-director global pentru cercetare valutară al Deutsche Bank, care a declarat pentru CNBC că un optimism mai mare cu privire la creșterea europeană, precum și efectele ”neliniare” ale revenirii Băncii Centrale Europene la dobânzi pozitive au însemnat că euro este gata să depășească atât dolarul, cât și lira sterlină.

”Dacă te uiți la ce se întâmplă cu intrările în Regatul Unit, acestea mergeau în lateral și, de îndată ce dobânzile BCE au devenit negative, am observat o mare accelerare a intrărilor în Regatul Unit – achiziții de, spre exemplu, obligațiuni din Marea Britanie”, a spus Saravelos.

”Pe măsură ce această dinamică se schimbă și Banca Angliei este mult mai aproape de stagnare – este o înăsprire reticentă, ca să spunem așa –ar trebui să vedeți o cotație euro/liră semnificativ mai mare. O vedem la peste 90 de pence (pentru un euro) până anul viitor.”

Marți după-amiază, euro a fost tranzacționat la puțin peste 0,85 lire sterline pe unitate.

Economia Marii Britanii a scăzut cu 0,1% în martie, iar economiștii se așteaptă la noi contracții în acest an, pe măsură ce criza costului vieții din țară se consolidează.

Inflația a accelerat la un ritm annual de 9% în aprilie, pe măsură ce prețurile alimentelor și energiei au crescut.

În centrul perspectivei sumbre pentru lira sterlină, a remarcat Sharma, este faptul că poziția investițională internațională netă a Regatului Unit s-a deteriorat în ultimii ani, deoarece investitorii străini dețin un stoc mare de active din Regatul Unit.

Activele Marii Britanii sunt acum mai scumpe decât erau în 2021, când intrările în țară erau semnificative, iar lira este considerată din ce în ce mai puțin ”subevaluată” decât sugerează modelele, a adăugat el.

Sharma se așteaptă ca Banca Angliei să continue să majoreze ratele dobânzilor pentru a controla inflația, după ce o a patra majorare consecutivă a dus dobânda de bază la un maxim din ultimii 13 ani, de 1%, la începutul lunii mai.

Banca anticipează că inflația va crește la aproximativ 10% în acest an, ca urmare a războiului Rusia-Ucraina și a blocajelor persistente din China.

Strategii Bank of America sunt din ce în ce mai sceptici că mecanismul de apărare al Băncii poate salva lira sterlină.

”Deși nu este scenariul nostru central, credem că lira sterlină se află într-o poziție din ce în ce mai dificilă, în care comunicarea băncii centrale a fost din ce în ce mai dificilă; acolo unde dezechilibrele cresc și unde spectrul Brexit-ului încă mai planează pe scena politică internă”, a spus Sharma.

”Investitorii discută din ce în ce mai mult despre liră ca asumând caracteristicile pieței emergente, în timp ce paralelele cu anii 1970 afirmă că este unul dintre cele mai grave decenii postbelice pentru Regatul Unit.”

El a adăugat că gigantul de pe Wall Street este îngrijorat de faptul că ”politizarea din ce în ce mai mare” a politicii Marii Britanii subminează lira sterlină și a sugerat ca investitorii încep să se acopere pentru cazul în care lira sterlină își va pierde statutul de monedă globală respectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlină
moneda