Lira turcească atinge un nou minim record, după ce banca centrală a Turciei a tăiat iar dobânda cheie deși inflația se apropie de 20%

Lira turcească atinge un nou minim record, după ce banca centrală a Turciei a tăiat iar dobânda cheie deși inflația se apropie de 20%
scris 18 nov 2021

Lira turcească a coborât joi, în raport cu dolarul, la un nivel minim record, după ce banca centrală a Turciei a redus din nou dobânda cheie, în pofida inflației care se apropie de 20%.

Dobânda cheie a fost redusă de la 16% la 15%. 

ULTIMA ORĂ Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier

În urma deciziei, cursul dintre dolar și moneda turcească a urcat până la 10,98 lire pentru un dolar, nivel record.

Din septembrie, dobânda a fost redusă cu 4 puncte procentuale, ceea ce a surprins analiștii, având în vedere nivelul foarte ridicat al inflației. În octombrie, rata anuală a inflației a atins 19,89%.

Președintele turc Tayyip Erdogan susține că tăierea dobânzilor va susține încetinirea inflației, opinie contrară consensului în rândul băncilor centrale. Potrivit lui Erdogan, dobânzile mai mici vor reduce costurile pentru producători, ceea ce se va reflecta, uletrior, și în evoluția prețurilor de consum.

Doar de la începutul lunii acesteia lira s-a depreciat cu peste 10% față de dolar, noiembrie fiind cea mai slabă lună din august 2008 încoace pentru moneda turcească.

"Declinul abrupt al lirei din ultimele zile nu a fost suficient pentru ca banca centrală a Turciei să țină piept președintelui Erdogan", afirmă Jason Tuvey, de la Capital Economics, citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
lira
erdogan
turcia