Lira turcească s-a depreciat față de dolar; ministrul de Finanțe a avertizat asupra riscurilor sancțiunilor americane

Lira turcească s-a depreciat față de dolar; ministrul de Finanțe a avertizat asupra riscurilor sancțiunilor americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2018

Lira turcească s-a depreciat marți față de dolar, investitorii analizând eforturile Turciei de a gestiona ruptura din relațiile cu Statele Unite, după ce ministrul turc de Finanțe, Berat Albayrak, a avertizat că sancțiunile comerciale impuse de SUA împotriva Ankarei ar putea destabiliza Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Disputa cu Washingtonul, provocată de reținerea de către Turcia a unui pastor american, sub acuzația de terorism, a agravat deprecierea lirei, care a scăzut în acest an cu circa 38% față de dolar, scrie News.ro

Lira a coborât marți la 6,2 unități pentru un dolar, de la nivelul de 6,12 unități, atins la închiderea tranzacțiilor de luni. În timpul tranzacțiilor de luni, lira a scăzut până la 6,3 unități pentru un dolar, dar ulterior și-a mai revenit, în prima zi de tranzacții după o vacanță de o săptămână.

INS: Managerii din România așteaptă o stabilitate a numărului de angajați în construcții și servicii până în octombrie CITEȘTE ȘI INS: Managerii din România așteaptă o stabilitate a numărului de angajați în construcții și servicii până în octombrie

După o întâlnire cu ministrul francez de Finanțe, la Paris, Albayrak a subliniat eforturile Ankarei de a îmbunătăți legăturile cu Europa și a criticat Statele Unite, afirmând că sancțiunile americane pot în cele din urmă să agaveze terorismul și criza refugiaților din regiune.

Președintele american Donald Trump a aprobat în această lună dublarea taxelor vamale pentru aluminiul și oțelul importate din Turcia, provocând măsuri de retorsiune din partea Ankarei.

Investitorii sunt îngrijorați și de o investigație a Trezoreriei americane referitoare la banca turcă de stat Halkbank, căreia i-ar putea aplica o amendă semnificativă în urma acuzațiilor să încalcă sancțiunile împotriva Iranului. Banca a anunțat că toate tranzacțiile sale sunt legale.

Turcia și Statele Unite sunt în conflict și din cauza intereselor divergente din Siria și a obiecțiilor americane față de planul Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
dolar