Marile bănci europene avertizează în privința riscului în creștere legat de creditele neperformante

Marile bănci europene avertizează în privința riscului în creștere legat de creditele neperformante
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2023

Principalele bănci europene, inclusiv Deutsche Bank și Lloyds Banking Group, au evidențiat riscurile în creștere venite din partea creditelor neperformante, pe măsură ce economia globală se luptă cu creștere lentă și inflație ridicată, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritățile de reglementare financiară și investitorii urmăresc cu atenție modul în care băncile navighează în climatul economic incert și caută în special orice semne de stres în registrele de credite ale băncilor, scrie News.ro.

GRAFICE Creditarea accelerează ușor în vară, depozitele scad CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditarea accelerează ușor în vară, depozitele scad

Cea mai recentă explozie a veniturilor băncilor din Europa a evidențiat tendințe mai ample în sectorul bancar global, unde băncile de investiții sunt sub presiune din cauza tranzacțiilor puține, în timp ce ratele mai mari ale dobânzilor contribuie la profitabilitatea serviciilor bancare cu amănuntul.

Lloyds a înregistrat costuri mai mari pentru împrumuturile cu probleme și a ratat așteptările privind profitul pentru prima jumătate a anului, deoarece problemele economice ale Marii Britanii au afectat finanțele sale și au crescut presiunea asupra conducerii pentru a face mai mult pentru a ajuta economisitorii.

Analiștii JPMorgan au spus că nivelurile peste așteptări ale Lloyds pentru împrumuturile potențial deteriorate, cu 76%, până la 662 de milioane de lire sterline (855 de milioane de dolari), și scăderea volumului de împrumuturi ar declanșa o scădere a performanței Lloyds pe ansamblul anului.

Acțiunile Lloyd's au scăzut cu 3% miercuri, în urma informațiilor.

Ratele mai mari ale dobânzilor au ajutat UniCredit să depășească puternic așteptările privind câștigurile în al doilea trimestru. Deși banca continuă să anticipeze o creștere semnificativă a costului riscului pe viitor, aceasta va fi mai mică decât se anticipase.

Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal CITEȘTE ȘI Isărescu: România este deasupra Greciei și la egalitate cu Portugalia și Ungaria la PIB/ cap de locuitor, dar creșterea nu este distribuită egal

”Nu ne așteptăm la o creștere a costului riscului de tipul Armaghedon. Continuăm să împingem în viitor șocurile așteptate”, a spus CEO-ul Andrea Orcel.

Săptămâna aceasta, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit estimările de creștere globală pentru 2023, având în vedere activitatea economică rezistentă din primul trimestru, dar a spus că provocările persistente afectează perspectivele pe termen mediu.

Inflația era în scădere și stresul acut din sectorul bancar s-a retras, a spus acesta, dar balanța riscurilor cu care se confruntă economia globală a rămas înclinată spre scădere, iar creditarea a fost strânsă.

Tot în această săptămână, Banca Centrală Europeană a raportat că cererea de împrumuturi a companiilor din zona euro a scăzut în ultimul trimestru la cel mai redus nivel înregistrat vreodată și are loc probabil o scădere suplimentară în timpul verii, deoarece băncile continuă să înăsprească accesul la credit.

Autoritatea de reglementare financiară din Germania, BaFin, a cerut băncilor să crească suma de bani alocată drept provizioane pentru creditele neperformante.

Deutsche Bank a declarat miercuri că provizioanele pentru credite neperformante aproape s-au dublat în al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 401 milioane de euro.

Directorul financiar James von Moltke a declarat reporterilor că cea mai mare bancă din Germania a înregistrat ”o încetinire în unele sectoare”.

Porsche AG își majorează profitul, odată cu recordul de vânzări din semestrul 1 CITEȘTE ȘI Porsche AG își majorează profitul, odată cu recordul de vânzări din semestrul 1

Banca se așteaptă acum că provizioanele pentru împrumuturile neperformante să se afle ”la limita superioară” a estimărilor sale anterioare.

În Spania, Santander, a evidențiat o slăbiciune pe piața sa cheie, Brazilia, unde profitul net a scăzut cu 52% față de anul trecut, din cauza creșterii costurilor determinată de inflație, a impactului negativ al inversării impozitelor și o scădere cu 4,3% a veniturilor nete din dobânzi.

Directorul financiar al lui Santander a spus că împrumuturile neperformante din Brazilia ar fi putut deja să atingă vârful.

În cursul acestei săptămâni, autoritățile bancare din Uniunea Europeană urmează să publice rezultatele testelor de stres, pentru a verifica modul în care băncile ar putea face față unei perioade lungi de inflație și rate ale dobânzilor ridicate.

Banca Centrală Europeană a ridicat costurile împrumuturilor din zona euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Dobânzile mai mari au ajutat unele bănci să sporească performanța.

UniCredit a reușit să-și ridice profitul net și obiectivele de recompensare a acționarilor pe ansamblul anului, după ce veniturile au crescut cu un sfert de la an la an. Acest lucru a făcut ca acțiunile băncii să crească cu aproximativ 2% miercuri, Jefferies spunând că vede un potențial de creștere pentru veniturile nete din dobânzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite neperformante
banci