Matematicianul Alan Turing va figura pe bancnota de 50 de lire sterline

Matematicianul Alan Turing va figura pe bancnota de 50 de lire sterline
scris 15 iul 2019

Banca Angliei (BoE) a decis că matematicianul Alan Turing, care în cel de al doilea război mondial a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de mașina Enigma, va figura pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, a anunțat luni guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, informează Reuters.

Mașina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că munca lui Alan Turing la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, a scurtat războiul în Europa și a salvat mii de vieți, scrie Agerpres.

Deteriorare gravă în poziția externă a țării. Explozia importurilor adâncește deficitul contului curent cu peste 30%. Investițiile străine scad, iar datoria externă crește cu 4,1 miliarde euro în primele cinci luni CITEȘTE ȘI Deteriorare gravă în poziția externă a țării. Explozia importurilor adâncește deficitul contului curent cu peste 30%. Investițiile străine scad, iar datoria externă crește cu 4,1 miliarde euro în primele cinci luni

În pofida contribuțiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, și a fost castrat prin injecții de estrogen, ca alternativă la închisoare. Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.

Bancnota de 50 de lire sterlină este cea mai mare valoroasă bancnotă a Băncii Angliei și este foarte rar utilizată în tranzacțiile zilnice. BoE estimează că noua bancnotă cu figura lui Alan Turing va intra în circulație la finele lui 2021. 

viewscnt
Afla mai multe despre
alan turing
bancnota 50 lire