Miliardarul Warren Buffett critică fondurile speculative: "În toate domeniile există valoare adăugată, mai puțin în lumea hedge fund-urilor"

Miliardarul Warren Buffett critică fondurile speculative: "În toate domeniile există valoare adăugată, mai puțin în lumea hedge fund-urilor"

Warren Buffett și fostul președinte american Barack Obama. Sursa foto:Von The White House from Washington/wikimedia

scris 7 mai 2017

Miliardarul american Warren Buffett a criticat fondurile speculative la întâlnirea anuală a companiei sale de investiții, Berkshire Hathaway, informează Bloomberg.

Buffett spune că, la nivel agregat, investitorii profesioniști de la astfel de fonduri nu își merită comisioanele, iar cei care caută să își plaseze banii în investiții ar fi mai avantajați daca s-ar orienta către fondurile pe indici, mai puțin costisitoare.

“Dacă mergi la dentist, dacă chemi un instalator, în toate profesiile există valoare adaugată de profesioniști față de situația în care ai face tu singur aceste lucruri. În lumea investițiilor acest lucru ne se aplică. Grupul activ, profesioniștii la nivel agregat, nu obțin și nici pot să obțină rezultate mai bune decât cei care stau pe margine. Dacă ai un miliard de dolari și primești 2% din ei, în condițiile unui randament groaznic, asta înseamnă 20 de milioane de dolari. În orice alt domeniu, o astfel de sumă ar fi uluitoare. Sumele foarte mari sunt generate de a vinde oamenilor ideea că poți face ceva magic pentru ei”, a spus Buffett.

Vicepreședintele Berkshire Hathaway, Charles Munger, în vârstă de 93 de ani, îi împărtășește opinia.

“Este chiar mai rău decât atât. Unii manageri de fonduri speculative, cu lungi cariere în domeniu –cunoscuți pentru comisioanele administative de 2% și  faptul că iau 20% din profit – se descurcă bine, atarg bani, iar apoi îi pierd. Lumea investițiilor este doar o mocirlă plină de stimulente greșite, raportări nebunești și, aș spune, multă amăgire”, consideră Munger.

viewscnt
Afla mai multe despre
buffett
berkshire hathaway
investitii
fond speculativ
hedge fund
bonusuri