Norma RCA a fost publicată în Monitorul Oficial și nu mai permite ASF să intervină în comisioanele brokerilor

Norma RCA a fost publicată în Monitorul Oficial și nu mai permite ASF să intervină în comisioanele brokerilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2016

Norma nr. 39/2016 privind asigurările auto din România (RCA) a fost publicată joi în Monitorul Oficial, iar din aceasta a fost eliminată posibilitatea intervenției Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul comisioanelor brokerilor, a anunțat Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit UNSICAR, în contextul OUG 54/2016, care prevede instituirea de prețuri plafonate, fapt fără precedent în Uniunea Europeană, legislația secundară elaborată de ASF nu poate schimba fundamental traiectoria pieței RCA, scrie News.ro.

Astfel, asociația pledează pentru “revenirea cât mai curând la o piață RCA liberă, caracterizată de libertate comercială deplină de concurență consistentă și corectă”.

“Noua formă a normei RCA a preluat în bună parte solicitările noastre și, deși apreciem acest lucru, considerăm că există încă aspecte funcționale unde se manifestă tendințe de suprareglementare. Sperăm însă ca acestea să fie eliminate odată cu maturizarea pieței RCA din România, fenomen pe care îl așteptăm să se producă după perioada de plafonare a tarifelor”, a declarat președintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

La solicitarea UNSICAR, ASF a eliminat din textul normei RCA prevederea conform căreia ar fi putut interveni în sensul plafonării comisioanelor de intermediere.

Asociația susține că o eventuală intervenție ASF în această direcție ar fi limitat inclusiv modelele de business ale asigurătorilor și ar fi împiedicat sau încetinit inclusiv apariția unor noi jucători în piața RCA, fapt ce ar atrage o și mai mare limitare a concurenței în această piață.

UniCredit a vândut o participație de control de 32,8% la divizia poloneză Bank Pekao, pentru 2,39 miliarde euro CITEȘTE ȘI UniCredit a vândut o participație de control de 32,8% la divizia poloneză Bank Pekao, pentru 2,39 miliarde euro

“Noi considerăm că numai o concurență consistentă în piața RCA va regla cu adevărat lucrurile, dar acest lucru poate fi obținut prin reglementări suple și flexibile, ceea ce încă nu se întâmplă. Ne așteptăm ca viitoarea legislație RCA să fie cât mai flexibilă, astfel încât autorităților să le fie simplu să promoveze sau să atragă investiții suplimentare în această piață”, a completat Andriescu.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație înființată în anul 2000, reprezintă 80 de companii - de brokeraj de asigurare, de regularizare daune, de pregătire profesională.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
monitorul oficial
asf