Oficial BCE: Tensiunile din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai mare amenințare la adresa unei viitoare reduceri a ratei dobânzii

Oficial BCE: Tensiunile din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai mare amenințare la adresa unei viitoare reduceri a ratei dobânzii
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Tensiunile din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai mare amenințare la adresa unei viitoare reduceri a ratei dobânzii din partea Băncii Centrale Europene, conform guvernatorului Băncii Austriei, membru în conducerea BCE, Robert Holzmann, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”În acest stadiu, cred că cea mai mare amenințare este geopolitica, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu”, a declarat guvernatorul băncii centrale austriece Holzmann.

O cunoscută bancă din Europa ar putea fi vândută. Chinezii de la Geely dețin jumătate din acțiuni CITEȘTE ȘI O cunoscută bancă din Europa ar putea fi vândută. Chinezii de la Geely dețin jumătate din acțiuni

Comentariile sale au venit pe marginea Reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional, scrie News.ro.

”După cum vă puteți imagina, doar atunci când o barcă este scufundată în [strâmtoarea] Hormuz și este posibil să avem un preț diferit al petrolului, iar acest lucru ne poate impune, desigur, să ne regândim strategia”, a adăugat el.

Holmann a evidențiat ramificațiile prețurilor energiei ca fiind cel mai important factor în ceea ce privește lupta Europei pentru a controla inflația.

El a adăugat că o creștere bruscă a prețului petrolului, de exemplu, ar constitui „un șoc major, major”.

Comentariile sale REIAU punctul de vedere al decidentului BCE Olli Rehn, care a declarat marți că probabilitatea unei reduceri a ratei dobânzii în iunie depinde de încetinirea inflației conform așteptărilor, menționând că cele mai mari riscuri pentru politica monetară provin din tensiunile Iran-Israel și din războiul Rusia-Ucraina.

”Cele mai mari riscuri provin din geopolitică, atât din deteriorarea situației din Ucraina, cât și din posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, cu toate ramificațiile lor”, a declarat Rehn, care este guvernatorul Băncii Finlandei, într-un comunicat.

”Pe măsură ce se apropie vara, putem începe să reducem nivelul de restricție în politica monetară, cu condiția ca inflația să continue să se reducă potrivit previziunilor.”

Forțele israeliene s-au angajat să răspundă sâmbătă la atacul aerian pe scară largă al Iranului asupra Israelului. Liderii lumii au cerut ”cel mai mare grad de reținere” după ofensive.

Cristian Popa spune că o reducere de dobândă din partea BNR în luna mai nu este o certitudine CITEȘTE ȘI Cristian Popa spune că o reducere de dobândă din partea BNR în luna mai nu este o certitudine

Prețurile petrolului au fost mai scăzute miercuri după-amiază la Londra, prelungind scăderile pentru a treia sesiune consecutivă, deoarece preocupările legate de cerere au depășit potențialele întreruperi ale aprovizionării.

Holzmann este considerat unul dintre cei mai conservatori membri ai principalului organism decizional al BCE și a avertizat că este mai sigur să nu se grăbească reducerea ratelor dobânzii. El a declarat recent pentru Reuters că BCE ar putea modera dobânzile în iunie, indicând un consens tot mai mare pentru o măsură pe termen scurt.

Președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat marți că banca centrală se apropie de o reducere a dobânzii de referință, cu excepția oricăror surprize majore.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi