Optimism pe Wall Street după ce Fed a ridicat „steagul alb” în lupta cu inflația: Indicele Dow Jones ajunge la un maxim istoric

Optimism pe Wall Street după ce Fed a ridicat „steagul alb” în lupta cu inflația: Indicele Dow Jones ajunge la un maxim istoric
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2023

Optimism nelimitat pe Wall Street după ce Fed a ridicat „steagul alb” în lupta cu inflația: Indicele Dow Jones ajunge la un maxim istoric

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețurile acțiunilor pe bursa americană au crescut din nou, indicele Dow Jones Industrial Average ajungând la un maxim istoric în condițiile în care investitorii au perceput că Fed a ridicat „steagul alb” în privința dobânzilor de referință, relatează Markets Insider.

Începe Tornada Roșie: bugetele multor români sunt afectate, unii chiar intră în datorii CITEȘTE ȘI Începe Tornada Roșie: bugetele multor români sunt afectate, unii chiar intră în datorii

Deși Rezerva Federală (Fed), banca centrală de la Washington, a menținut din nou dobânzile de referință la același nivel în urma ședinței de miercuri a consiliului de guvernare, a publicat noi prognoze care sugerează că o reducere a lor cu 75 de puncte de bază este de așteptat anul viitor, chiar mai mare decât cea din predicțiile anterioare, arată Hotnews.

Jerome Powell, președintele Fed, a transmis și el un mesaj la fel de puternic, afirmând într-o conferință de presă că perioada de înăsprire a politicii monetare s-a încheiat probabil întrucât inflația revine în sfârșit la niveluri acceptabile.

„Inflația scade în continuare, piața muncii se echilibrează în continuare și până acum totul este bine”, a indicat el după ultima ședință a Fed, potrivit Associated Press.

Situația împrumuturilor neperformante raportate la PIB în Europa Centrală și de Est. Cum stă România comparativ cu Grecia, Turcia și Bulgaria CITEȘTE ȘI Situația împrumuturilor neperformante raportate la PIB în Europa Centrală și de Est. Cum stă România comparativ cu Grecia, Turcia și Bulgaria

Powell a admis de asemenea că avertismentul pe care l-a lansat într-un discurs de anul trecut, potrivit căruia „durerea” unui șomaj ridicat va urma declinului puternic al inflației, a fost exagerat de pesimist.

În aceste condiții, indicele de referință Dow Jones Industrial Average a urcat până la 37.094,85 de puncte, stabilind un nou record în ceea ce privește tranzacțiile pe bursă din timpul unei zile și depășind totodată recordul de la încheierea unei sesiuni de tranzacționare - 36.799,65 - stabilit în data de 4 ianuarie a anului trecut.

Bursa americană era oricum pe cale să încheie anul 2023 cu creșteri spectaculoase pe fondul așteptărilor legate de reducerea dobânzilor de referință și a entuziasmului față de dezvoltarea inteligenței artificiale, chiar dacă optimismul s-a mai temperat în timpul verii, când a devenit evident că Fed nu va tăia dobânzile de anul acesta.

Gigantul de brokeraj online Robinhood lansează o funcție de tranzacționare cu criptomonede în Uniunea Europeană CITEȘTE ȘI Gigantul de brokeraj online Robinhood lansează o funcție de tranzacționare cu criptomonede în Uniunea Europeană

Însă și-a reluat trendul de creștere începând cu trimestrul trei al anului, pe fondul datelor care au arătat că economia americană a reușit să evite recesiunea pe care o prognozau numeroși economiști și analiști.

Situația a fost în realitate diametral opusă, cea mai mare economie a lumii înregistrând o creștere puternică în această perioadă.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani și a indicat că anul viitor se așteaptă să reducă de trei ori dobânzile cu 0,25%, în timp ce analiștii estimau cinci reduceri.

Este prima dată de când a explodat rata inflației când Fed recunoaște oficial progresele în lupta sa contra accelerării prețurilor. Declarația indică faptul că, după majorări agresive ale dobânzilor, ar putea să nu mai fie necesar ca Rezerva Federală a SUA să majoreze costurile de împrumut.

Începe Tornada Roșie: bugetele multor români sunt afectate, unii chiar intră în datorii CITEȘTE ȘI Începe Tornada Roșie: bugetele multor români sunt afectate, unii chiar intră în datorii

Oficialii Fed se așteaptă la "o aterizare lină" a economiei, inflația urmând să scadă spre ținta Fed de 2%, fără a provoca o reducere semnificativă a activității economice.

Indicele anual al prețurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA ar urma să se situeze la finalul acestui an la 2,8% și să scadă la 2,4% până la sfârșitul lui 2024. De asemenea, rata șomajului ar urma să crească de la 3,7% la 4,1%, în timp ce creșterea economiei ar urma să încetinească, de la un nivel estimat de 2,6% anul acesta la 1,4% în 2024.

Finanțele ies astăzi să ia înapoi cu împrumut cât mai mult din miliardele de euro pe care le achită băncilor și investitorilor CITEȘTE ȘI Finanțele ies astăzi să ia înapoi cu împrumut cât mai mult din miliardele de euro pe care le achită băncilor și investitorilor

Economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste așteptări luna trecută, iar rata șomajului a scăzut până la 3,7% în noiembrie, de la 3,9% în octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda