OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2023

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 183 milioane lei în primul semestru al anului 2023, susținut de o creștere a profitului operațional și costuri de risc de credit pozitive.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform sursei citate, profitul operațional înregistrat în primele șase luni a fost de 120 milioane lei, în creștere cu 39% față de același interval al anului trecut, în timp ce venitul net din dobânzi a crescut cu 39% față de anul trecut, iar comisioanele nete au sporit cu 16%, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Iulia Rusu, ING Bank: Când mediul este incert, clienții preferă ratele fixe. Cererea mare de credit s-a mai domolit, românii economisesc mai mult CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Iulia Rusu, ING Bank: Când mediul este incert, clienții preferă ratele fixe. Cererea mare de credit s-a mai domolit, românii economisesc mai mult

Totodată, cheltuielile operaționale au urcat cu 6%, cu o rată de creștere mai mică decât rata inflației datorită avansului moderat al cheltuielilor administrative de 2%, în timp ce costurile cu amortizarea au scăzut cu 8%.

De asemenea, în al doilea trimestru al anului, cheltuielile operaționale au scăzut în valoare nominală cu 18%, în mare parte datorită regularizării contribuției pentru garantarea depozitelor care a fost recunoscută integral în primul trimestru, pe baza rezultatelor preliminare. Potrivit băncii, în al doilea trimestru, o parte din această sumă a fost reversată, ceea ce a îmbunătățit în general dinamica costurilor.

"Performanța din prima parte a anului marchează un nou prag important pentru noi, cel mai mare nivel al indicatorului de profit din istoria băncii, subliniind angajamentul nostru pentru progres, servicii optime pentru clienți, și pentru obiectivul local de afaceri. Am făcut pași semnificativi în procesul local de consolidare, iar afacerile continuă pe traiectoria stabilită chiar și în timpul potențialului proces de vânzare recent demarat.
Suntem încântați să raportăm rezultate excelente pentru principalele linii de afaceri și indicatori financiari, un efort colectiv reflectat și în premiul acordat de către Global Finance, care ne-a selectat recent drept cea mai bună bancă din România, având în vedere performanța financiară excelentă a băncii și dezvoltarea semnificativă în sectorul bancar românesc", a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Pe de altă parte, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 39%, ajungând la un total de 436 milioane lei. Îmbunătățirea a fost determinată în principal de creșterea cu un punct procentual a marjei nete de dobândă, precizează banca.

"În primele șase luni, costul total al riscului s-a îmbunătățit semnificativ, având în vedere vânzarea portofoliului de credite neperformante al companiei locale de recuperări creanțe neperformante. În același timp, un alt motiv important pentru această îmbunătățire a fost eliberarea de provizioane pentru deprecierea creditelor, ca urmare a revizuirii așteptărilor macroeconomice", se mai spune în comunicat.

Totodată, volumul creditelor performante a scăzut cu 2% în prima jumătate a anului. "Creșterea înregistrată în trimestrul doi comparativ cu primul trimestru din 2023 a fost de 1%. Acest lucru a fost determinat în mare parte de creșterea creditării Corporate, în timp ce volumul creditelor de Retail s-a redus", susțin reprezentanții băncii.

FOTO Abonații la TV, internet și telefonie fixă ai Vodafone, notificați că le va crește factura lunară. Motivele invocate de companie CITEȘTE ȘI FOTO Abonații la TV, internet și telefonie fixă ai Vodafone, notificați că le va crește factura lunară. Motivele invocate de companie

Potrivit sursei citate, volumul depozitelor a crescut cu 1% comparativ cu primul trimestru al acestui an, după un avans cu 3% al depozitelor din zona Corporate, în timp ce depozitele de Retail au rămas stabile.

"Comparând prima jumătate a anului 2023 cu același interval al anului trecut, depozitele au crescut cu 17%, determinate de un avans de 26% pe segmentul de Retail. Raportul net credite/depozite a scăzut la 115% (-22 pp)", se precizează în comunicat.

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,5 miliarde lei, în scădere cu 1% față de nivelul consemnat în luna iunie 2022.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,16% (+1,14 pp de la an la an), impactată de diminuarea volumului de active ponderate la risc.

În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 284 miliarde forinți (3.678 milioane lei) în timp ce profitul consolidat a fost de 382 miliarde forinți (4.948 milioane lei). 

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
profit