Patria Bank a înregistrat un profit net de 453.000 lei în primele trei luni ale anului

Patria Bank a înregistrat un profit net de 453.000 lei în primele trei luni ale anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2021

Patria Bank a înregistrat un profit net de 453.000 lei în primele trei luni ale anului, de la pierderi de 2,42 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Venitul net bancar înregistrează o creștere cu 14% (cu 5 milioane lei față de aceeași perioadă din anul 2020), până la 41,2 milioane lei, evolutie pozitivă datorata in principal veniturilor din comisioane și din activitatea financiară, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Viorica Dăncilă - angajată consilier de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Viorica Dăncilă - angajată consilier de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Veniturile din dobânzi credite au scăzut cu 3%, la 25,5 milioane lei, fiind afectate în mod negativ de pandemia COVID-19, evoluția indexului de dobândă ROBOR reflectându-se direct în nivelul veniturilor, deoarece portofoliul de credite este în mare pondere acordat cu dobânda variabilă.

"Rezultatele financiare la 31 martie 2021 (3 luni) prezintă un profit net de 453.000 lei, în creștere cu 119% față de aceeași perioadă a anului 2020, survenit din evoluția favorabilă pe toate ariile de activitate și incluzând totodată un cost al riscului suplimentar pentru o abordare prudentă a anului 2021. Banca a înregistrat un rezultat operațional pozitiv în valoare de 10,4 milioane lei cu 200% mai mare față de T1 2020 când acesta a cumulat doar 3,5 milioane lei, dinamică în 2021 a survenit atât din creșterea veniturilor, cât și din reducerea cheltuielilor operaționale", arată raportul băncii.

Cheltuielile operaționale au înregistrat o contracție față de aceeași perioadă a anului 2020 cu 6%, cu 1,8 milioane lei, banca luând acțiuni și măsuri care să conserve profitabilitatea instituției în contextul pandemic COVID-19. Un amplu proces de optimizare al costurilor s-a desfășurat pentru adaptarea la noile condiții din piață, se mai arată în raport.

Banca a acordat credite noi în valoare de peste 217 milioane lei în cursul anului 2021, ceea ce a condus la o creștere a portofoliului de credite performante cu 4%, respectiv +74 milioane lei comparativ cu decembrie 2020.

În ceea ce privește segmentul IMM și Small Corporate, în primul trimestru al anului 2021 au fost acordate finanțări în valoare de peste 80 milioane lei, rezultând într-o creștere a soldului de credite performante cu 3% față de finalul anului 2020.

INFOGRAFICE După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE După primul trimestru, managerii români văd un an cu creștere economică, dar marcat de inflație

Pe total linie de business Micro acțiunile comerciale implementate și activitatea intensă din zona comercială au generat o creștere a soldului de credite performante cu aproape 6% față de finalul anului 2020.

"În urma analizei rezultatelor financiare, managementul consideră că activitatea Patria Bank a fost impactată de pandemia COVID-19, dar efectele pot fi atenuate de măsurile întreprinse de bancă, de evoluțiile piețelor financiare sau de măsurile de relansare economică inițiate de Guvern. Contextul actual aduce efecte negative, mai ales în ceea ce privește nivelul potențial al costului riscului, dar poate genera și oportunități de creștere și dezvoltare prin atragerea accelerată de noi clienți", relevă raportul.

Banca este parte activă a programelor IMM Invest, IMM Factor și Agro IMM Invest. Activitățile comerciale implementate în primul trimestru din 2021 au generat în cadrul sub-segmentului Agro, o creștere a soldului de credite performante cu peste 8% față de finalul anului 2020.

În zona de Retail (persoane fizice) primul trimestru al anului 2021 a însemnat o accelerare atât în activitatea de creditare, cât și în îmbunătățirea și optimizarea produselor, a proceselor, fluxurilor și sistemelor, ceea ce a dus la o creștere a soldului de credite performante Retail cu 4% față de finalul anului anterior.

Totalul activelor era în valoare de 3,379 miliarde lei, în ușoară contracție față de sfârșitul anului 2020, concomitent cu modificarea structurii bilanțiere a băncii: creșterea creditelor nete +67 milioane lei și reducerea activelor lichide cu 115 milioane lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite (active cu cea mai bună rentabilitate), cât și utilizat pentru acoperirea ușoarei contracții a depozitelor comerciale.

Portofoliul de credite (valoare netă) înregistrează o creștere cu 4%, +67 milioane  lei față de decembrie 2020 și o creștere de 13%, +213 milioane  lei față de 31 martie 2020; instructura, portofoliul performant net (stadiul 1+2) înregistrează o creștere cu 74 milioane lei (+4%) față de decembrie 2020, în timp ce portofoliul de credite neperformante a înregistrat o scădere cu 7 milioane lei (-6%).

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
profit