Băncile din zona euro au nevoie de un euro digital pentru a răspunde inițiativei președintelui american Donald Trump de a promova stablecoins, un tip de criptomonedă de obicei legată de dolarul american, a declarat vineri Piero Cipollone, membru al consiliului Băncii Centrale Europene (BCE).
Schimbarea perspectivei, din stabil în negativ, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenția de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar și întări credibilitea fiscală a țării, transmite ministrul Finanțelor.
Agenția de evaluare financiară S&P a înrăutățit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă și a confirmat calificativul la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar față de cele două analize considerate obișnuite în cursul unui an pentru emitenții suverani, în primăvară și în toamnă. În decembrie, agenția Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă din cauza deteriorării situației finanțelor statului.
Bursele europene au închis pe plus, continuând o evoluție pozitivă consemnată pe parcursul săptămânii. Indicele pan-european Stoxx 600 a înregistrat o creștere de 0,44%, în timp ce principalele burse europene au avut, de asemenea, rezultate pozitive, relatează CNBC.
Indicele BET a câștigat o cincime de procent, însă pe o lichiditate foarte mică.
Indicele DAX al Germaniei a închis la un nivel record pentru a doua oară în această săptămână, în timp ce piețele de acțiuni europene au înregistrat creșteri generalizate, transmite CNBC.
Într-o sesiune dominată de acțiunile cu profil financiar, indicii principali au câștigat aproximativ jumătate de procent.
Oferta de titluri de stat dematerializate destinate populației, avansată de stat prin programul Fidelis, va fi derulată lunar, nu trimestrial ca până în prezent.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în creștere cu 0,4%, în timp ce sectoarele și principalele burse europene au avut o evoluție mixtă, în timp ce investitorii au analizat primele ordine executive semnate de președintele Donald Trump, transmite CNBC.
Lichiditatea pe segmentul acțiuni a fost mică pe bursa românească, astfel încât pe primul loc în top a fost un simbol inedit. Activitatea de pe piața obligațiunilor a compensat parțial interesul mai redus pentru companii.