Acționarii SIF Banat Crișana aprobă răscumpărări de acțiuni în detrimentul dividendelor

Acționarii SIF Banat Crișana aprobă răscumpărări de acțiuni în detrimentul dividendelor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2020

Varianta care vizează programe de răscumpărări s-a impus la Adunările Generale ale Acționarilor de la SIF Banat Crișana. Mandatele precedente de răscumpărare trasate de acționari nu au fost duse la capăt, ceea ce a adus critici de la SIF Oltenia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la SIF Banat Crișana (SIF1), a adoptat utilizarea în programe de răscumpărare a sumei de 159,49 milioane lei, reprezentând profit net din anl 2019 și încorporată la capitolul „alte rezerve”. Astfel, societatea vizează finanțarea unui program de buy-back pentru un număr de 15,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,90% din capitalul social, în vederea anulării acestora și a reducerii capitalului social. Varianta care includea distribuirea unui dividend brut de 0,05 lei/acțiune, care oricum ar fi avut un randament net vecin cu 2%, a fost respinsă.

De asemenea, a fost aprobată și propunerea pentru un program de răscumpărare a 880.000 de acțiuni proprii, titlurile dobândite urmând să fie distribuite cu titlu gratuit în cadrul unui „Stock Option Plan” admnistratorilor și directorilor.

Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman CITEȘTE ȘI Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman

În AGA s-a impus varianta care a apărut mai atractivă, însă un istoric arată că răscumpărări votate de acționari în trecut nu au fost duse la îndeplinire. De altfel, SIF Oltenia atrăgea atenția vara trecută într-un document de contestare a conducerii administrative a SIF Banat Crișana în frunte cu fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi că „o caracteristică a tuturor programelor de răscumpărare a propriilor acțiuni propusă de Consiliul de Administrație și aprobată ulterior în AGEA o reprezintă stabilirea intenționată a unor prețuri maximale, niciodată atinse în cadrul ofertelor derulate”. Astfel, cei de la SIF Oltenia apreciau că prin propunerile generoase de răscumpărări „acționarii SIF Banat Crișana au fost induși în eroare în detrimentul acordării de dividende”.

Programul de răscumpărare propus acum vzează răscumpărarea la un preț maxim de 4,9665 lei/acțiune, care este dublu față de cel din piață. Același avertisment de la SIF Oltenia de anul trecut ridicî problema dacă nu se repetă o politică de repartizare a câștigului care sfârșește prin a nu mai remunera acționarii. „Propunerea unui preț maxim pe acțiune în cadrul programelor de răscumpărare a propriilor acțiuni a avut scopul de a crea în rândul acționarilor credința că, pe de o parte, profitul obținut asigură doar realizarea programului de răscumpărare a propriilor acțiuni, nepermițând și acordarea de dividende, iar pe de altă parte, că prețul va înregistra un salt apreciabil, ceea ce va asigura o remunerare superioară a acționarilor”, spunea documentul SIF Oltenia de vara trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
rascumparari
bvb
bursa
dividende
sif muntenia