Acțiunile bancare trag în sus bursa. Nu suficient de mult

Acțiunile bancare trag în sus bursa. Nu suficient de mult
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 iun 2018

Pe fondul unor aprecieri mai consistente ale titlurilor celor mai importante 2 bănci listate, indicele reprezentativ BET a urcat cu peste 0,4%, însă s-au oprit pe un nivel important de rezistență pe care nu a putut să-l străpungă nici în sesiunile precedente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După valul de vânzări și raliul furibund din minime, bursa românească a intrat într-o etapă de consolidare marcată de volume slabe. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de 26,38 milioane lei (5,66 milioane euro), debalansat în proporție de 72,08% către acțiunile bancare.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 1,52%, până la prețul de 13,38 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 12,93 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a urcat cu 0,82%, până la prețul de 2,4500 lei/acțiune, pe transferuri de 6,09 milioane lei. Cele 2 acțiuni bancare dețin ponderea în structura indicelui MSCI pentru România și sunt folosite de regulă de investitorii instituționali nerezidenți ca vehicule pentru a lua expunere pe piața locală de capital. O prezență „la butoane” a străinilor este trădată și de faptul că în top 3 intermedari pe primele 2 locuri figurează 2 case de brokeraj care operează pe pașaport și au în principal clienți din piețele externe, respectiv WOOD & Company Financial Services din Republica Cehă și Concorde Securities dinUngaria

Acțiunile bancare trag în sus bursa. Nu suficient de mult

Piața nu a avut, însă, cine știe ce suflu. Indicele compozit BET Plus a câștigat 0,37%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,42%, până la nivelul de 8.292,01 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele este blocat între cea mai scurtă medie mobilă care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), și o rezistență puternică multiplu testată în ultimele sesiuni. Este vorba despre zona unde se întâlnesc media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

Acțiunile bancare trag în sus bursa. Nu suficient de mult

Susținere nu vine nici dinspre piețele externe, unde închiderile au fost predominant negative: -0,13% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,43% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,38% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,00% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,15% pentru indicele PX de la Praga.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Parlamentul a adoptat înființarea Fondului Suveran, cu 33 companii de stat. Fondul nu va avea garanții guvernamentale și va putea vinde pachete majoritare. Noua LISTĂ de companii

Al 3-lea rulaj al pieței, de 2,15 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,11%, până la prețul de 0,9000 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI au pierdut cu 0,05%, până la nivelul de 36.484,99 de puncte, în condițiile în care titlurile SIF au avut o evoluție negativă.

O închidere marginal sub referință, -0,01%, a avut și indicele energetic BET-NG. Emitentul cu cea mai mare pondere în structura sa, OMV Petrom (SNP), a câștigat 0,31% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,3260 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 712.000 de lei. Cele mai mari transferuri pe acest segment, de 1,34 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au staționat la prețul de 36,70 lei/acțiune.

Tranzacții cu 7% din acțiunile Lactate Natura Târgoviște

Transferuri peste media obișnuită a respectivului emitent, echivalentul a aproximativ 519.000 de lei, am consemnat pe titlurile companiei Lactate Natura Târgoviște (INBO). Pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO au fost schimbate aproximativ 176.000 de acțiuni, reprezentând 7,15% din capitalul social al producătorului de lactate. Tranzacțiile au fost realizate la prețul de 2,9400 lei/acțiune, cu 8,89% peste referință, la care capitalizarea de piață a companiei se ridică la 7,26 milioane lei (1,56 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
omv petrom
romgaz
bvb
bursa
fondul proprietatea
concorde securities