Ce condiții obține SIF Transilvania pentru a ieși din acționariatul IAR Brașov. Noul raport de evaluare vine cu un preț cu aproape 20% mai mare la producătorul de elicoptere

Ce condiții obține SIF Transilvania pentru a ieși din acționariatul IAR Brașov. Noul raport de evaluare vine cu un preț cu aproape 20% mai mare la producătorul de elicoptere
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 iun 2018

Același evaluator, Darian DRS, a realizat după numai o lună un raport de evaluare prin care a îmbunătățit la 11,18 lei/acțiune prețul de evaluare al titlurilor IAR Brașov, de la numai 9,34 lei/acțiune cât indicase anterior. Raportul a fost schimbat la solicitarea SIF Transilvania, societatea care-și exprimase intenția de retragere din acționariatul producătorului de elicoptere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Preț mai bun pentru SIF Transilvania (SIF3). Noua evaluare pentru titlurile producătorului de elicoptere IAR Brașov (IARV) a venit la prețul de 11,18 lei/acțiune, cu 19,70% peste precedenta evaluare, pentru un nivel de 9,34 lei/acțiune. Cele 2 rapoarte au fost realizate în vederea realizării unei oferte publice în baza exercitării dreptului de retragere din societate de către SIF Transilvania.

Societatea cu sediul în Brașov care are o deținere de 64,89% din titlurile IAR Brașov a solicitat retragerea în baza unui articol din Legea societăților comerciale care stabilește că acționarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate și de a solicita cumpărarea acțiunilor lor de către societate, dacă respectiva hotărâre are ca obiect schimbarea obiectului principal de activitate, mutarea sediului societății în străinătate, schimbarea formei societății, fuziunea sau divizarea societății.

Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta CITEȘTE ȘI Isărescu: A devenit o problemă că avem economisire mult mai mare decât poate economia să absoarbă sau să dea credit. Am sărit dintr-o extremă în alta

Solicitarea a fost făcută la începutul acestui an, în contextul în care, la finele anului trecut, a fost decisă schimbarea vechiului obiect principal de activitate al societății, respectiv repararea și întreținerea aeronavelor și navelor spațiale, cu noul obiect principal de activitate al societății, cel privind Fabricarea de aeronave și nave spațiale.

Totuși, SIF Transilvania și-a exprimat nemulțumirea față de prima evaluare care indica un preț de 9,34 lei/acțiune, ce rezulta în baza abordării pe venit, și a solicitat efectuarea unui nou raport. Acesta a fost întocmit pe 29 mai și a fost notificat astăzi către piață prin portalul Bursei de Valori București.

Deși raportul vine doar la o lună de la prima evaluare, deși este întocmit de același evaluator și are ca punct de plecare același calcul raportat la venituri, Darian DRS, prețul avansat este de cu aproape 20% mai mare decât cel inițial.

Un investitor cu experiență de peste 20 de ani pe bursă, pățit cu evaluări pe care le-a considerat ciudate la delistările din anul 2015 de pe piața Rasdaq, este contrariat de această discrepanță. Spune că în România oricine face orice pentru bani și că nu mai există respect față de meserie. „Băi da și ăștia... La ce s-a ajuns!” „Standarde îndrăznețe” este înscris pe logo-ul Darian DRS.

Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele CITEȘTE ȘI Piața de IPO-uri este înghețată. Fără ca fondurile de pensii să fie în poziția de a face mutări importante, companiile care pregăteau listări și-au amânat ofertele

O explicație ar putea fi ameliorarea rezultatelor companiei la finalul primului trimestru. Cifra de afaceri netă trimestrială a producătorului de elicoptere IAR Brașov (IARV) s-a majorat cu 118,22%, la 40,11 milioane lei, de la 18,38 milioane lei în primele 3 luni ale anului trecut. Profitul net a crescut cu +58,55%, la 4,82 milioane lei, de la 3,04 milioane lei.

În pofida unei majorări anul trecut a cifrei de afaceri cu peste o cincime, producătorul de elicoptere IAR Brașov a raportat un câștig cu 1,2 milioane de lei mai mic decât în 2016, afectat negativ de creșterea cheltuielilor. Vânzările cu 21,6% mai mari raportat la anul precedent, în sumă de 185 milioane de lei, însă câștigul net s-a micșorat cu peste 9,9% anul trecut, de la 12,21 milioane de lei la 11 milioane de lei.

Reacția a fost de creștere pe bursă, unde titlurile IAR Brașov s-au apreciat cu 6,81%, până la prețul de 9,1000 lei/acțiune, cotație încă la un nivel cu 18,60% sub prețul care i se deschide SIF Transilvania pentru a-și realiza retragerea. Impulsul ascendent a fost încă și mai puternic, iar intraday a fost atins un maxim de 9,1800 lei/acțiune. La prețul ultimei evaluări, capitalizarea de piață a IAR Brașov s-a ridicat la 211,06 milioane lei (45,36 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
iar brasov
sif transilvania
bvb
bursa
darian drs