Acțiunile europene au închis în scădere puternică

Acțiunile europene au închis în scădere puternică
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 dec 2015

Principalele acțiuni europene au închis joi în scădere puternică, la minimul ultimelor peste trei luni, în condițiile în care deciziile de politică monetară anunțate joi de Banca Centrală Europeană (BCE) au dezamăgit investitorii, care se așteptau la măsuri mai agresive pentru sprijinirea economiilor din zona euro și stimularea inflației, scrie MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 3,1%, după ce în prima parte a sesiunii bursiere s-a apreciat cu 0,9%, și a încheiat ședința bursieră la cel mai redus nivel începând cu data de 21 august. Bursele de la Paris și Frankfurt au închis în scădere cu 3,6%, în timp ce piața de capital de la Londra a încheiat pe minus cu 2,3%, la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni.

BCE a hotărât, în ședința de politică monetară de astăzi, reducerea ratei de dobândă la facilitatea de depozit la -0,3%, începând cu 9 decembrie 2015, de la nivelul actual de -0,2%.

Totodată, banca a anunțat că va prelungi cu cel puțin șase luni, până la finele lunii martie 2017, programul privind achizițiile de obligațiuni din zona euro, care va fi extins pentru a include obligațiuni emise de autoritățile locale și regionale. Nivelul achizițiilor lunare de obligațiuni a fost păstrat la 60 miliarde de euro, în condițiile în care analiștii preconizau creșterea acestora la aproximativ 70 miliarde de euro.

Dezamăgirea investitorilor a fost vizibilă și peste Atlantic, unde principalii indici ai bursei de la New York erau în scădere cu până la 1% la închiderea tranzacțiilor pe piețele de capital din Europa.  

Totodată, euro s-a apreciat puternic față de dolarul american, mișcare inversă celor înregistrate de obicei în urma deciziilor de relaxare monetară anunțate de băncile centrale. Moneda unică europeană a urcat joi cu 3%, la 1,0935 unități pentru un dolar.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
inchidere
bce
euro