Acțiunile europene, la minimul ultimelor 3 săptămâni pe fondul temerilor privind extinderea crizei din Turcia

Acțiunile europene, la minimul ultimelor 3 săptămâni pe fondul temerilor privind extinderea crizei din Turcia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 aug 2018

Acțiunile europene s-au depreciat cu peste 1%, până la minimul ultimelor trei săptămâni, pe fondul temerilor privind o eventuală contagiune în zona euro dinspre Turcia, care se confruntă cu o criză financiară. UniCredit, BBVA și BNP Paribas, printre cei mai mari creditori străini din Turcia, au închis cu scăderi de până la 5,6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a început tranzacțiile cu un declin de 0,4%, care a accelerat după ce Financial Times a relatat, citând surse, că Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată cu privire la expunerea băncilor europene pe piața turcă, în special a băncilor UniCredit (Italia), BBVA (Spania) și BNP Paribas (Franța).

Acțiunile celor trei bănci au încheiat sesiunea bursieră cu scăderi între 3% și 5,6%.

Tranzacție; Casa de brokeraj TradeVille vinde participația deținută la administratorul ETF-ului pe indicele BET de la BVB CITEȘTE ȘI Tranzacție; Casa de brokeraj TradeVille vinde participația deținută la administratorul ETF-ului pe indicele BET de la BVB

Stoxx Europe 600 a închis în coborâre cu 1,07%, până la 385,86 de puncte, cel mai scăzut nivel începând cu 20 iulie. La declinul de astăzi a contribuit și anunțul privind dublarea tarifelor vamale pentru exporturile turcești de oțel și aluminiu în SUA, informație care a dus la deprecierea lirei sterline cu până la 20,10% și a alimentat temerile din piețe referitoare la escaladarea tensiunilor dintre Ankara și Washington.

Principalul indice al bursei de la Frankfurt a suferit un recul de 1,99%, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, s-a depreciat cu 1,59%, iar FTSE 100, de la Londra, cu 0,97%.

În Italia, FTSE MIB a închis cu un declin de 2,51%, în timp ce indicele spaniol IBEX 35 a scăzut cu 1,78%.

Borsa Istanbul 100, indicele de referință pe piața de capital din Turcia, a înregistrat o scădere de 2,31%, tras în jos de acțiunile băncilor Garanti (-6,9%) și Akbank (-5,8%), precum și de titlurile producătorului de oțel Erdemir (-3,1%).

Lira turcească se deprecia cu 16,65% în fața dolarului la închiderea burselor europene, după ce anterior a atins un minim istoric de 6,6565 unități pentru un dolar.

Moneda americană a câștigat teren și în raport cu euro și lira sterlină, ambele tranzacționându-se la minimele ultimelor 12 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
turcia
lira
evolutii