Acțiunile europene, la minimul ultimelor 3 săptămâni pe fondul temerilor privind extinderea crizei din Turcia

Acțiunile europene, la minimul ultimelor 3 săptămâni pe fondul temerilor privind extinderea crizei din Turcia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 aug 2018

Acțiunile europene s-au depreciat cu peste 1%, până la minimul ultimelor trei săptămâni, pe fondul temerilor privind o eventuală contagiune în zona euro dinspre Turcia, care se confruntă cu o criză financiară. UniCredit, BBVA și BNP Paribas, printre cei mai mari creditori străini din Turcia, au închis cu scăderi de până la 5,6%.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a început tranzacțiile cu un declin de 0,4%, care a accelerat după ce Financial Times a relatat, citând surse, că Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată cu privire la expunerea băncilor europene pe piața turcă, în special a băncilor UniCredit (Italia), BBVA (Spania) și BNP Paribas (Franța).

Acțiunile celor trei bănci au încheiat sesiunea bursieră cu scăderi între 3% și 5,6%.

Tranzacție; Casa de brokeraj TradeVille vinde participația deținută la administratorul ETF-ului pe indicele BET de la BVB CITEȘTE ȘI Tranzacție; Casa de brokeraj TradeVille vinde participația deținută la administratorul ETF-ului pe indicele BET de la BVB

Stoxx Europe 600 a închis în coborâre cu 1,07%, până la 385,86 de puncte, cel mai scăzut nivel începând cu 20 iulie. La declinul de astăzi a contribuit și anunțul privind dublarea tarifelor vamale pentru exporturile turcești de oțel și aluminiu în SUA, informație care a dus la deprecierea lirei sterline cu până la 20,10% și a alimentat temerile din piețe referitoare la escaladarea tensiunilor dintre Ankara și Washington.

Principalul indice al bursei de la Frankfurt a suferit un recul de 1,99%, indicele CAC 40, al bursei de la Paris, s-a depreciat cu 1,59%, iar FTSE 100, de la Londra, cu 0,97%.

În Italia, FTSE MIB a închis cu un declin de 2,51%, în timp ce indicele spaniol IBEX 35 a scăzut cu 1,78%.

Borsa Istanbul 100, indicele de referință pe piața de capital din Turcia, a înregistrat o scădere de 2,31%, tras în jos de acțiunile băncilor Garanti (-6,9%) și Akbank (-5,8%), precum și de titlurile producătorului de oțel Erdemir (-3,1%).

Lira turcească se deprecia cu 16,65% în fața dolarului la închiderea burselor europene, după ce anterior a atins un minim istoric de 6,6565 unități pentru un dolar.

Moneda americană a câștigat teren și în raport cu euro și lira sterlină, ambele tranzacționându-se la minimele ultimelor 12 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
turcia
lira
evolutii