Acțiunile israeliene au scăzut cu peste 4% la Bursa din Tel Aviv, în frunte cu firmele financiare, după prăbușirea SVB Financial Group

Acțiunile israeliene au scăzut cu peste 4% la Bursa din Tel Aviv, în frunte cu firmele financiare, după prăbușirea SVB Financial Group
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2023

Acțiunile israeliene au scăzut duminică cu peste 4% la Bursa de Valori din Tel Aviv, conduse de titlurile firmelor financiare, după prăbușirea SVB Financial Group, la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce guvernul a promis să ajute firmele israeliene de tehnologie afectate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile în care săptămâna de tranzacționare bursierp a Israelului se desfășoară de duminică până joi, aceasta a fost prima oportunitate pentru investitorii din Tel Aviv de a reacționa la eșecul Silicon Valley Bank, cea mai mare bancă care prăbușită de la criza financiară din 2008, dar văzută în mare parte ca un eveniment izolat, scrie News.ro

România, promovată turistic de influenceri străini plătiți cu 10 milioane de euro CITEȘTE ȘI România, promovată turistic de influenceri străini plătiți cu 10 milioane de euro

Șeful autorității de reglementare bancară, Yair Avidan, a spus că eșecul SVB este o oportunitate nefericită de a sublinia ceea ce este adesea considerat de la sine înțeles, asigurarea stabilității sistemului financiar.

”Examinăm îndeaproape cazul și monitorizăm atât evoluțiile imediate, cât și pe cele care pot apărea în orice ”valuri care ar putea avea loc”, a declarat Avidan, care este supraveghetorul băncilor în cadrul Băncii Israelului.

El a spus că face parte dintr-o echipă interministerială înființată de Ministerul de Finanțe pentru a monitoriza, analiza și formula un răspuns la nevoie.

Sectorul tehnologic al Israelului este principalul motor de creștere al țării, iar relația sa cu regiunea Silicon Valley este puternică.

Multe startup-uri israeliene au avut conturi la SVB, deși sumele nu sunt pe deplin cunoscute.

Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din Israel a spus că, deoarece închiderea SVB poate avea consecințe locale, a avertizat companiile publice să raporteze imediat dacă există vreun efect semnificativ asupra activităților lor sau un efect semnificativ asupra prețului acțiunilor sale.

Compugen a declarat că, prin filiala sa din SUA, deținea în prezent aproximativ 1,3% din numerar și echivalente de numerar la SVB, dar ”consideră expunerea sa la orice problemă de lichiditate a SVB ca fiind nesemnificativă”.

NextVision, un producător de camere microstabilizate, a declarat într-un document depus la autoritatea de reglementare la Tel Aviv că a retras joi aproape toate cele 2,7 milioane de dolari pe care le deținea la SVB.

Qualitau, un dezvoltator de echipamente de testare pentru industria semiconductoarelor, a declarat că are aproape 17 milioane de dolari la SVB și că cea mai mare parte a sumei nu a fost asigurată la nivel federal. Acesta a adăugat că ”nu deține informații cu privire la sumele de bani pe care le va putea retrage în viitor din soldul fondurilor depuse în SVB și în legătură cu momentul în care va fi posibilă retragerea acestor fonduri”.

Având în vedere un număr existent de comenzi, a spus că va continua activitățile.

Dezvoltatorul platformei video Idomoo a declarat că lucrează pentru a-și retrage soldul de 3 milioane de dolari de la SVB, în timp ce fondul de risc tehnologic Teuza a spus că, deși nu are fonduri în SVB, compania de portofoliu Tyto Care avea 35% din soldurile sale de numerar acolo și lucra pentru a transfera fonduri către Israel sau altă bancă din SUA.

Indicele Tel Aviv al celor mai mari cinci bănci a scăzut duminică cu 4%, în timp ce indicele celor opt asigurători a scăzut cu 4,7%.

Prețurile obligațiunilor de stat au crescut cu până la 0,8%.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că va discuta despre criză cu miniștrii săi de finanțe și economie și cu guvernatorul Băncii Israelului, pentru a vedea ”dacă există acțiuni necesare pentru a ajuta companiile israeliene care au căzut în dificultate, în special criza de lichiditate, în urma prăbușirii SVB."

”Avem obligația, desigur, să încercăm să protejăm aceste companii, ale căror principale operațiuni sunt în Israel și vor rămâne în Israel, precum și angajații lor”, le-a spus el miniștrilor cabinetului, într-o mustrare voalată adresată directorilor de înaltă tehnologie care în mod activ au protestat împotriva reformelor judiciare planificate de guvern și a celor care au spus că vor scoate bani din Israel.

El a adăugat că economia Israelului este ”una dintre cele mai sigure și mai stabile economii din lume”.

Datele publicate duminică au arătat că economia Israelului a crescut cu 6,4% în 2022 și cu 5,6% anual, în trimestrul al patrulea.

Cele mai mari două bănci din Israel, Leumi și Hapoalim, au declarat că filialele lor bancare tehnologice vor acorda împrumuturi startupurilor și altor firme tehnologice care nu au acces la credite în urma prăbușirii SVB.

Leumi a spus că a putut să-i ajute pe clienți să transfere aproximativ 1 miliard de dolari în Israel de la SVB, înainte ca Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) din SUA să fie numită administrator pentru dispunerea ulterioară a activelor băncii americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni
israel