Aerostar resimte șocul Covid asupra industriei aviației pe care îl întrevede de durată. Compania mizează pe un profit net de doar 10 milioane lei în 2020, de peste 6 ori mai mic decât cel de anul trecut

Aerostar resimte șocul Covid asupra industriei aviației pe care îl întrevede de durată. Compania mizează pe un profit net de doar 10 milioane lei în 2020, de peste 6 ori mai mic decât cel de anul trecut

Sursa foto: Fabiobalbi / dreamstime.com

scris 14 aug 2020

Compania din domeniul aviatic Aerostar Bacău a suferit un declin de 8,44% al afacerilor semestriale, la 161,86 milioane lei, de la 176,78 milioane lei, însă conducerea societății anticipează că șocul va veni abia în a 2-a parte a anului, indicațiile fiind pentru o perioadă sumbră în industrie. „În al doilea trimestru din 2020, a devenit evidentă degradarea economiei globale, și efectele drastice asupra industriei de aviație. Multe companii și multe locuri de muncă din industrie au dispărut deja”, spune directorul societății.

Aerostar (ARS) a obținut în primul semestru venituri totale operaționale de 189,19 milioane lei, cu 0,65% mai mari decât cele de 187,97 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Din acestea, nu mai puțin de 80,88% sunt reprezentate de livrările în valoare de 153,03 milioane lei la export ale companiei care asigură mentenanță pentru avioanele marilor producători globali Airbus și Boeing, loviți direct de criza recentă.

Totuși, impactul asupra scăderii traficulu aerian se va vedea și pentru industria de profil unde comenzile companiilor aviatice se vor reduce. „Estimările noastre actuale conduc la o diminuare semnificativă a cifrei de afaceri ce se va realiza de Aerostar în domeniul fabricației de piese, subansamble și echipamente pentru marile programe globale de avioane comerciale”, spune directorul general Grigore Filip. „Aceasta va conduce la o diminuare a vânzărilor din anul 2020 cu aproximativ 100 milioane lei, până la 278 milioane lei.”

Urmașii unui celebru baron, magnat imobiliar și filantrop britanic finanțează achiziția a 40 de zăcăminte OMV Petrom de către firma lui Ion Popa, fostul șef al companiei de dinainte de privatizare CITEȘTE ȘI Urmașii unui celebru baron, magnat imobiliar și filantrop britanic finanțează achiziția a 40 de zăcăminte OMV Petrom de către firma lui Ion Popa, fostul șef al companiei de dinainte de privatizare

Cheltuielile totale operaționale ale companiei care face, de asemenea, parte ca furnizor autorizat din lanțul global de furnizare Raytheon pentru sistemele Patriot au avansat în primele 6 luni ale acestui an cu 0,11%, la 156,90 milioane lei, de la 156,72 milioane lei în perioada similară din 2019. Aerostar mizează pe utilizarea a procedurii trimiterii angajaților în șomaj tehnic în lunile următoare, dar aceasta nu va surmonta total șocul din bilanț. „Reducerea cheltuielilor de exploatare are în vedere atât păstrarea echilibrelor economice, dar și menținerea capabilităților societății în toate domeniile pentru a putea fructifica perioada de relansare economică ce va urma după atenuarea crizei”, spune directorul Filip.

Profitul semestrial din exploatare s-a majorat cu 3,33%, la 32,29 milioane lei, de la 31,25 milioane lei, iar dinamica este încă și mai bună, +11,59%, la nivelul profitului net care a urcat la 31,77 milioane lei, de la 28,47 milioane lei. Raportarea către bursă menționează, însă, până la finalul anului un profit net de numai 10 milioane lei, ceea ce ar reprezenta de 6 ori și jumătate mai puțin decât câștigul net de 65,98 milioane lei din 2019.

Vânzările proprietarului Mega Image, ridicate de cererea “fără precedent” din pandemie. Acțiunile urcă la un nivel record CITEȘTE ȘI Vânzările proprietarului Mega Image, ridicate de cererea “fără precedent” din pandemie. Acțiunile urcă la un nivel record

La data de 30 iunie, activele totale ale Aerostar, companie care asigură servicii de întreținere și reparații inclusiv pentru flota românească de avioane de lupte F-16, se ridicau la 555,49 milioane lei, fiind cu 0,15% mai mici decât cele de 556,31 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au fost reduse cu 12,83%, la 56,59 milioane lei, de la 64,92 milioane lei.

Aerostar, companie care este deținută în proporție de 71,30% de Iarom SA, fosta Centrală Națională a Industriei Aeronautice din România, este listată la Bursa de Valori București, unde, la ultimul preț de închidere, de 4,38 lei/acțiune, are o capitalizare de piață a companiei care se ridică la 666,97 milioane lei (137,96 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
aerostar
bvb
bursa
airbus
boeing
raytheon