Alro – pierdere de peste jumătate de milliard de lei

Alro – pierdere de peste jumătate de milliard de lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 feb 2024

Suferind șocul scumpirii prețului la energie care a determinat închiderea unor cuve de electroliză, dar și urmare a declinului de 16% al prețului mediu al aluminiului primar la London Metal Exchange, combinatul Alro raportează pentru anul trecut afaceri în scădere și pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Alro Slatina (ALR) a realizat în 2023, la nivel de grup, venituri din contractele cu clienții de 2,85 miliarde lei lei, în scădere cu 16,42% față de cele de 3,41 miliarde lei din exercițiul financiar precedent. Compania raportează declin al vânzărilor atât pe segmentul aluminiului primar, cât și a celui procesat, dar indică semne de îmbunătățire pentru ultimul trimestru.

„Piața internațională a aluminiului a continuat să fie foarte provocatoare în 2023, cu o cerere mai scăzută pentru unele dintre produsele noastre și prețuri încă ridicate la energie, care au afectat rezultatul nostru final. Cu toate acestea, din nou, investițiile și planul nostru de dezvoltare s-au dovedit a fi corecte și ne-au ajutat să compensăm parțial această scădere”, spune Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație, în raportarea anuală preliminară. „Ca urmare, am crescut vânzările pentru produse specifice din aluminiu prelucrat, continuând, în același timp, să investim în tehnologie care ne ajută să ne diversificăm portofoliul de produse și să creștem eficiența operațională.”

SafeTech Innovations – afaceri în relativă stagnare și profit net în scădere în 2023. Compania vizează dublarea afacerilor și profit triplu pentru acest an CITEȘTE ȘI SafeTech Innovations – afaceri în relativă stagnare și profit net în scădere în 2023. Compania vizează dublarea afacerilor și profit triplu pentru acest an

În același interval de raportare, costurile bunurilor vândute au coborât cu 1,29%, la 3,06 miliarde lei, de la 3,10 miliarde lei. Astfel, la rezultatul total global este o pierdere de 559,82 milioane lei, comparativ cu profitul net de 409,48 milioane lei din 2022. La 9 luni, compania afișa o pierdere de 395,08 milioane lei.

Activele totale ale Alro, societate controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski, erau la data de 31 decembrie 2023 de 2,92 miliarde lei, cu 22,95% mai mici decât cele de 3,79 miliarde lei de la finalul anului 2022. În aceeași perioadă datoriile totale au coborât cu 14,28%, la 1,92 miliarde lei, de la 2,24 miliarde lei.

Listate la Bursa de Valori București, titlurile Alro, care au fost îndepărtate din indicele BET la intrarea Hidroelectrica (H2O), au închis ultima sesiune de tranzacționare la prețul de 1,4450 lei/acțiune, la care capitalizarea de piață a emitentului este de 1,03 miliarde lei (207,44 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase