Alro raportează o prăbușire a câștigului pretaxare EBITDA semestrial

Alro raportează o prăbușire a câștigului pretaxare EBITDA semestrial
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 aug 2023

Cu activitatea suspendată la 3 hale de electroliză, din cele 5 unități existente, ca urmare a exploziei costurilor la energie, combinatul Alro raportează o prăbușire de 73,90% a câștigului pretaxare EBITDA semestrial, la 52,91 milioane lei, de la 219,58 milioane lei în primele 6 luni ale anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Alro Slatina (ALR) a realizat în primul semestru, la nivel de grup, venituri din contractele cu clienții de 1,56 miliarde lei lei, în scădere cu 25,35% față de cele de 2,09 miliarde lei din exercițiul financiar precedent. Compania raportează declin al vânzărilor la aluminiu primar, aluminiu procesat și bauxită, în timp ce producția de alumină de la Alum Tulcea este zero după ce livrările au fost de aproape 100.000 de tone în primele 6 luni ale anului trecut.

Cotațiile aluminiului la London Metal Exchange au fost în prima jumătate a anului în jur de 2.000 de dolari/tonă, față de media de 3.088 dolari/tonă de la S1 2022.

FOTO Cel mai vechi membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, fost ministru și secretar de stat, și-a dat demisia CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai vechi membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, fost ministru și secretar de stat, și-a dat demisia

„În timp ce am oprit temporar producția de alumină, pe baza unor factori economici, am decis să vindem afacerea cu bauxită din aceleași motive și am redus producția de aluminiu electrolitic, am investit în instalația noastră de eco-reciclare, pentru a sprijini producția de aluminiu cu consum redus de energie electrică, spune președintele Consiliului de Administrație, Marian Năstase. „Ne concentrăm asupra programului pe termen lung de creștere a eficienței produselor prin achiziționarea unei linii de prelucrare a plăcilor de aluminiu capabilă să proceseze produsele cât mai aproape de cerințele privind dimensiunea, fiind astfel și mai aproape de clienții noștri și de nevoile acestora.

În același interval de raportare, costurile bunurilor vândute au coborât cu 9,04%, la 1,61 miliarde lei, de la 1,77 miliarde lei la în primul semestru al anului trecut. Astfel, la rezultatul total global este o pierdere de 165,07 milioane lei, față de profitul net de 32,23 din perioada similară a anului trecut. La T1, compania afișa o pierdere de 54,90 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Romgaz a dat ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Supervizorul, angajat cel mai devreme luna viitoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Romgaz a dat ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi de la Iernut. Supervizorul, angajat cel mai devreme luna viitoare

În urma unei investiții de 11 milioane dolari în facilitatea de eco-reciclare, a pus în funcțiune al 2-lera cuptor cu 2 camere, specializat în reciclarea deșeurilor achiziționate de pe piața de profil, iar până la sfârșitul anului (al 3-lea) cuptor va fi lansat în producție, astfel încât până la finele lui 2023 capacitatea de reciclare a companiei sa fie crescută la 100.000 tpa.

Activele totale ale Alro, societate controlată indirect de omul de afaceri rus Vitali Matchitski, erau la data de 30 iunie de 3,43 miliarde lei, cu 9,50% mai mici decât cele de 3,79 miliarde lei de la finalul anului 2022. În aceeași perioadă datoriile totale au coborât cu 8,48%, la 2,05 miliarde lei, de la 2,24 miliarde lei.

Listate la Bursa de Valori București, titlurile Alro, care au fost îndepărtate din indicele BET la intrarea Hidroelectrica (H2O), au închis ultima sesiune de tranzacționare la prețul de 1,6050 lei/acțiune, la care capitalizarea de piață a emitentului este de 1,14 miliarde lei (286,01 milioane dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
marian nastase