Amenzi de câte 30.000 de lei pentru membri boardului SIF Oltenia care au refuzat acționarilor minoritari convocarea AGA

Amenzi de câte 30.000 de lei pentru membri boardului SIF Oltenia care au refuzat acționarilor minoritari convocarea AGA
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 oct 2019

Supraveghetorul ASF a aplicat sancțiuni în limita superioară pentru președintele SIF Oltenia Tudor Ciurezu și a alți 3 membri în Consiliul de Administrație pentru că nu au dat curs solicitării acționarilor minoritari SIF Banat Crișana și SIF Muntenia de a convoca AGA, ignorând inclusiv dispozițiile Autorității. Sancțiunea vine într-un context în care actuala conducere a SIF-ului cu sediul la Craiova a primit un verdict și la Tribunalul Dolj care obligă la convocarea unei Adunări Generale a Acționarilor unde pe ordinea de zi figurează inclusiv revocarea lui Ciurezu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

De ce este important. În cazul convocării AGA este foarte probabil ca Ciurezu, care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea SIF Oltenia, să fie debarcat de la conducerea societății. În luna mai, contestatarii de la SIF Banat Crișana și SIF Muntenia au arătat că au masa critică de voturi, impunând adoptarea unei modificări a Actului Constitutiv care amputează puterea lui Ciurezu asupra hotărârilor investiționale. AGA respectivă a fost ținută într-o atmosferă incandescentă. „Nesimțitule! Hoțule!” i s-a strigat președintelui SIF Banat Crișana, Bogdan Drăgoi, ceea ce deja crea premisele ajungerii pe poziții ireconciliabile.

Împotrivirea majorității membrilor boardului SIF Oltenia (SIF5) la o solicitare de convocare a unei Adunări Generale Ordinare a Acționarilor ce riscă să răstoarne conducerea actuală atrage sancțiuni de la supraveghetorul pieței de capital. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) aplică 4 amenzi în cuantum de 30.000 de lei președintelui Tudor Ciurezu și altor 3 membri ai boardului, respectiv Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. Este vorba de aceleași persoane cărora SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), în calitate de acționari minoritari, le solicitase revocarea în AGA (încă) neconvocată.

Decizia este în zona superioară și are în vedere nu numai încălcarea unui drept al unui acționar minoritar, ci și circumstanța agravantă a ignorării (repetate) a dispunerilor supraveghetorului pieței. "Nerespectarea măsurilor stabilite prin actele de autorizare, supraveghere, reglementare și control sau a altor măsuri adoptate de ASF constituie contravenție", amintește instituția în deciziile de sancțiune.

Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fondul de investiții ROCA preia acțiuni și la Sinteza Oradea, una dintre cele mai vechi companii cu profil chimic din România

Boardul SIF Oltenia respinsese pe 8 iulie, invocând vicii legale de formă și fond, solicitarea SIF-urilor contestatare de convocare a AGA, în baza dreptului conferit de lege unor acționari care concentrează cel puțin 5% din titlurile unei societăți.

Companiile listate vor fi punctate pentru cât de bine interacționează cu investitorii la bursă de un nou indicator - VEKTOR CITEȘTE ȘI Companiile listate vor fi punctate pentru cât de bine interacționează cu investitorii la bursă de un nou indicator - VEKTOR

În războiul dintre cele 2 tabere, SIF Banat Crișana, condusă de fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, a atacat direct, solicitând revocarea lui Ciurezu și a celor 3 colaboratori apropiați, iar prima decizie a ASF părea că le va deschide calea să-și impună punctul de vedere printr-un vot în AGA. În urma unei corespondențe cu SIF Oltenia, Autoritatea nu a putut identifica nereguli la solicitarea contestatarilor și a dispus printr-o decizie din 18 iulie Consiliului de Administrație de la SIF Oltenia convocarea AGA.

Boardul a ignorat respectiva atenționare cu caracter executoriu, de data aceasta invocând, la data de 29 iulie coborârea solicitanților sub pragul de deținere de 5%. Doar 2 zile mai târziu ASF revenea cu o dispunere expresă de convocare a AGA, afirmând că reperul respectiv al participației fusese în vigoare la momentul formulării solicitării și a specificat clar că un Consiliu de Administrație nu are puterea de a cenzura legal convocarea unei Adunări la solicitarea acționarilor îndreptățiți.

Este secvența de hotărâri ale supraveghetorului pieței și de decizii ale CA al SIF Oltenia care a atras amenzile în cuantum total de 120.000 de lei.

DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România

Nu este singurul șoc primit de Ciurezu. Cel care-și leagă de peste un sfert de veac numele de activitatea SIF Oltenia, societatea pentru care a construit cel mai lichid portofoliu dintre emitenții aflați în componența indicelui financiar BET-FI, are și un verdict contrar în justiție. Tribunalul Dolj a aprobat demersul ințiat de SIF Banat Crișana și a dispus prin hotărâre definitivă convocarea AGA la SIF Oltenia în termenii solicitați de minoritari, într-un interval de 45 de zile. Până în momentul de față, boardul nu a dat curs acestei decizii în justiție.

Conflictul a escaladat într-un context în care Ciurezu a adus la Craiova un "munte de cash" după vânzarea participației de 6,29% din acțiunile BCR, deținute de SIF Oltenia, către acționarul majoritar al băncii, holdingul bancar austriac Erste. Ciurezu „s-a mișcat” repede și, pe panica antrenată pe bursă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, a acumulat pachete consistente la principalele 2 bănci listate, BRD Groupe Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV). Post-factum, Ciurezu prezintă rezultatul remarcabil al unor prețuri ce au ajuns acum în piață la peste 40% peste cele de achiziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi