Rușii dau strigare. Acționarii majoritari de la TMK inițiază ofertă publică de cumpărare la producătorul de țevi Artrom

Rușii dau strigare. Acționarii majoritari de la TMK inițiază ofertă publică de cumpărare la producătorul de țevi Artrom
scris 17 oct 2019

TMK Europe, prin care un miliardar rus controlează TMK Artrom Slatina, a inițiat pe lângă supraveghetorul pieței ASF demersurile pentru lansarea unei oferte publice de cumpărare care să adune și restul din titlurile rămase în piață ale companiei românești. După ce au achiționat pachetul de 5,7% din acțiuni deținut de SIF Oltenia, majoritarii ruși au depășit deja pragul de deținere de 95% care permite delistarea de la bursă.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ofertă publică la TMK Artrom Slatina (ART), firmă controlată indirect de miliardarul rus Dmitri Pumpianski. Acesta pregătește, prin intermediul companiei TMK Europe GmbH, înregistrată în Germania și care deține peste 98% din societatea românească listată la Bursa de Valori București, o operațiune de piață care vizează aspirarea celor mai puțin de 2% din titluri care au rămas la un acționariat dispersat.

Demersurile au fost demarate pe lângă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar parametrii ofertei urmează să fie comunicați pieței după obținerea avizului instituției. Un preț reper este cel de 4,0000 lei/acțiune plătit recent într-o tranzacție de tip deal, în valoare de 26,69 milioane lei, semnalată de Profit.ro pentru pachetul de 5,74% din titluri deținut de SIF Oltenia (SIF5). La acest nivel, capitalizarea de piață a producătorului de țevi s-ar ridica la 464,68 milioane lei (97,75 milioane euro). Anterior tranzacției,TMK Europe GmbH avea o participație de 92,73% dn capitalul social.

Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile Romgaz, valoarea deținerii ridicându-se la 150 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile Romgaz, valoarea deținerii ridicându-se la 150 milioane euro

Majoritarii ruși au atins deja, după schimbul cu SIF Oltenia, pragul de deținere de 95% care permite delistarea de la bursă, conform legislației românești. TMK Artrom a vândut în primul semestru cu puțin sub 100.000 de tone de țevi, volumul fiind cu 0,91% mai mic decât cel de la S1 2018.

Veniturile, în proporție de 70,20% obținute la export, în principal în Europa și SUA, au scăzut cu 5,59%, la 675,38 milioane lei, de la 715,37 milioane lei. Costurile cu producția vândută a companiei cu aproape 2.300 salariați au avut un declin de 3,40%, la 544,63 milioane lei, de la 563,80 milioane lei. Profitul din exploatare s-a redus astfel cu 40,34%, la 36,53 milioane lei, de la 61,12 milioane lei. Rezultatul net global consolidat s-a prăbușit într-o dinamică încă și mai accelerată, -64,32%, la 15,70 milioane lei, de la 44,01 milioane lei. În 2018, TMK Artrom își triplase profitul net la 80,12 milioane lei, în mod particular, ultimul trimestru al anului a fost unul foarte bun.

Instanța dă câștig de cauză SIF Banat Crișana privind convocarea la SIF Oltenia a unei AGA în care în joc este capul președintelui Tudor Ciurezu. Decizia de la Tribunalul Dolj poate fi atacată cu apel CITEȘTE ȘI Instanța dă câștig de cauză SIF Banat Crișana privind convocarea la SIF Oltenia a unei AGA în care în joc este capul președintelui Tudor Ciurezu. Decizia de la Tribunalul Dolj poate fi atacată cu apel

La începutul acestui an, compania a plătit 1,7 milioane de euro pentru achiziția integrală a TMK Italia, finalizând  demersurile de cumpărare a părților sociale deținute anterior de asociatul unic TMK Global la societatea din Italia.

La 30 iunie, activele totale ale TMK Artrom erau de 1,85 miliarde lei, în urcare cu 1,65%, față de cele de 1,82 miliarde lei de la sfârșitul anului 2018. În același interval de raportare, datoriile totale, în cea mai mare parte obligații intragrup și credite bancare către VTB Bank, UniCredit Bank și BCR-Erste au crescut cu 4,50%, la 1,16 miliarde lei, de la 1,11 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
tmk artrom
sif oltenia
bvb
bursa
rusia
asf