Bursa a coborât cu 0,2%, pe o lichiditate în revenire ușoară

Bursa a coborât cu 0,2%, pe o lichiditate în revenire ușoară
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 sep 2015

Bursa de la București a închis luni în scădere ușoară, în ton cu evoluția piețelor de capital din regiune, pe un rulaj în creștere, sprijinit de un deal cu acțiuni BRD-Groupe Societe Generale (BRD) de peste 4,82 milioane de lei și de tranzacțiile cu acțiuni din sectorul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET a închis în scădere cu 0,22%, iar BETPlus a scăzut cu 0,19%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Tranzacțiile cu acțiuni au însumat 10,76 milioane de lei (2,43 milioane euro), peste cifra de 6,12 milioane de lei înregistrată în sesiunea de vineri, când rulajul s-a situat la al doilea cel mai mic nivel din acest an.

BRD a consemnant cel mai ridicat rulaj, de 5,45 milioane de lei, grație unui deal perfectat în prima jumătate a zilei, prin care au fost transferate 452.200 de acțiuni la un preț de 10,66 lei/unitate. Pe piața principală, titlurile BRD au închis la 10,76 lei, în urcare cu 1,32% față de referință.

Al doilea loc în funcție de lichiditate a revenit producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), cu transferuri totale de 1,88 milioane de lei, urmat de Transgaz (TGN) cu 645.319 lei și Banca Transilvania (TLV) cu aproape 500.770 lei.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a încheiat sesiunea bursieră cu o scădere de 0,3%, singura companie care a închis pe verde fiind SIF Banat-Crișana (SIF1), cu o creștere de 0,95%. 

BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,29%, tras în jos de acțiunile OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN) și Romgaz.

BET XT și BET BK au coborât cu 0,18%, respectiv 0,05%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe piețele europene, indicele Stoxx 600 a încheiat sesiunea bursieră cu un câștig de 0,5%, după ce pe parcursul zilei a avansat cu până la 1,2%. Avansul a fost sprijinit de evoluția companiilor din sectorul minier și energetic.

În regiune, bursa de la Praga a închis în scădere cu 0,8%, piața de capital de la Varșovia cu 0,66%, iar bursa de la Budapesta a stagnat.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere