Bursa a întrerupt raliul început luni și a închis pe roșu, trasă în jos de bănci și companiile energetice

Bursa a întrerupt raliul început luni și a închis pe roșu, trasă în jos de bănci și companiile energetice
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 iun 2016

Bursa de la București a întrerupt astăzi raliul început luni și a închis în teritoriu negativ, la finalul unei ședințe dominate de transferuri cu acțiuni bancare și energetice, acestea din urmă fiind afectate de ieftinirea cu peste 1% a barilului de țiței. Declinul cotațiilor petrolului survine în contextul în care investitorii și-au marcat din profiturile acumulate în ultimele trei zile, timp în care prețul aurului negru a urcat la maximele ultimelor 8 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principalii indici au consemnat pierderi de circa 2,2%, pe un rulaj de 43,5 milioane de lei, aproape dublu comparativ cu sesiunea anterioară. Majoritatea transferurilor au vizat acțiunile companiilor energetice, în frunte cu Romgaz (SNG) și Transelectrica (TEL), precum și titlurile Banca Transilvania (TLV) și Fondul Proprietatea (FP).

După ce în primele trei ședințe din această săptămână s-a apreciat cu aproape 1,9%, acțiunea Romgaz (SNG) a coborât joi cu 2,2%, până la prețul de 24,25 lei, pe un rulaj de 12,7 milioane de lei.

Alertă de la SIF1: Ar trebui să existe viață pe bursă și după listările statului CITEȘTE ȘI Alertă de la SIF1: Ar trebui să existe viață pe bursă și după listările statului

Al doilea cel mai lichid emitent a fost Banca Transilvania, cu transferuri de 8,85 milioane de lei și o corecție la nivelul acțiunii de 2,75%, până la nivelul de 2,12 lei, urmat de Transelectrica și Electrica, cu rulaje de 7,82 milioane de lei, respectiv 5 milioane de lei. Titlurile Transelectrica s-au depreciat cu 3,78%, cea mai abruptă scădere în rândul companiilor blue chip, în timp ce acțiunile Electrica au scăzut cu 2%, un declin apropiat fiind consemnat și la nivelul indicelui BET-NG.

Pe următorul loc în clasamentul celor mai lichide titluri se situează Fondul Proprietatea, cu transferuri de 3,77 milioane de lei și o depreciere de 1,77%, urmat de OMV Petrom (SNP), care a înregistrat o corecție de 2,32% și tranzacții în valoare de aproximativ 1,95 milioane de lei.

La nivelul Europei, indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat 1%, peste 500 dintre emitenți înregistrând scăderi. Sectorul energetic a fost cel mai afectat, în condițiile în care petrolul Brent a pierdut peste 1,3% din câștigul de ieri și a revenit sub pragul de 52 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
actiuni
evolutii