Bursa a revenit marți pe creștere

Bursa a revenit marți pe creștere
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 8 sep 2015

Bursa de la București a revenit marți pe creștere după două ședințe consecutive de scădere, pe o lichiditate în urcare, alimentată de tranzacții cu acțiuni din sectorul energetic și bancar.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii de referință BET a închis în urcare cu 0,62%, iar BETPlus cu 0,59%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Transferurile de acțiuni s-au situat la 13,3 milioane de lei (3 milioane euro), de la 10,76 milioane de lei în ședința precedentă.

Cel mai mare rulaj, de 3,58 milioane de lei, a fost înregistrat cu acțiunile Transgaz (TGN), care au închis cu o creștere de 0,19%, la 260,5 lei/unitate.

În sectorul bancar, titlurile BRD- Groupe Societe Generale au avansat cu 0,84%, la 10,85 lei/unitate, după tranzacții totale de 2,7 milioane de lei. Banca Transilvania (TLV) a consemnat un rulaj de 2,46 milioane de lei. Acțiunile băncii au urcat cu 1,67%, la 2,308 lei/unitate.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea (FP), a încheiat sesiunea bursieră cu o creștere de 0,68%. Titlurile FP au avansat cu 0,92%, cele ale SIF Oltenia (SIF5) cu 1,1%, în timp ce SIF Moldova (SIF2) a închis cu un plus de 0,9%.  

BET NG, care urmărește evoluția companiilor din sectorul energetic, a stagnat, creșterile înregistrate de Transgaz și Romgaz (SNG) nefiind suficiente pentru a compensa declinul titlurilor Transelectrica (TEL), OMV Petrom (SNP) și Nuclearelectrica (SNN).

BET XT și BET BK au avansat cu 0,6%, respectiv 0,66%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe piețele europene, indicele Stoxx 600 a urcat marți cu 1,3%, după un avans de 0,5% în ziua precedentă, în condițiile în care majoritatea investitorilor estimează că autoritățile din Beijing vor lua noi măsuri pentru stimularea economiei Chinei pe fondul datelor dezamăgitoare privind exporturile statului asiatic din ultimele luni, alături de un nivel scăzut al consumului intern.

Și investitorii de pe Wall Street au reacționat pozitiv după publicarea datelor privind comerțul extern al Chinei. Indicele S&P 500 era în urcare cu 1,56% la închiderea sesiunii bursiere de la București, în timp ce Dow Jones Industrial Average și Nasdaq Composite se apreciau cu 1,64%, respectiv 1,76%.

În regiune, bursa de la Praga a închis în creștere cu 0,9%, piața de capital de la Varșovia cu 0,2%, iar bursa de la Budapesta a coborât cu 1,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
inchidere