Bursa dă semne că vrea să reia declinul. Indicii principali pierd aproximativ un procent și jumătate

Bursa dă semne că vrea să reia declinul. Indicii principali pierd aproximativ un procent și jumătate

Sursa: Smshoot / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 iun 2018

După câteva sesiuni de consolidare, cotațiile de la BVB au înregistrat astăzi un recul ceva mai consistent, tonul scăderilor fiind dat de acțiunile bancare și cele ale OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prima parte a orarului de tranzacționare, acțiunile de la Bursa de Valori București s-au regăsit în zona închiderilor de miercuri. Piața s-a mișcat brutal, însă, după ora 16.00, în contextul unei știri care a marcat piețele financiare internaționale. Banca Centrală Europeană a indicat că intenționează să păstreze dobânzile la minimele record actuale “cel puțin” până la finele verii anului 2019, în contrast cu politica monetară a SUA.

Din acest punct, traiectoria pieței românești a fost distinctă față de cea a burselor europene. Astfel, dacă indicele DAX al pieței germane de acțiuni a avut o explozie depășind nivelul de 13.000 de puncte, la BVB tendința a fost de declin. Graficul intraday pentru indicele BET surprinde căderea brutală a cotațiilor, urmată de o recuperare amendată, de asemenea pe final, închiderile fiind în zona minimelor.

Bursa dă semne că vrea să reia declinul. Indicii principali pierd aproximativ un procent și jumătate

La nivel european, și pe fondul unei deprecieri consistente a monedei unice europene, bursele mature de pe continent au avut aprecieri consistente: +1,37% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,81% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,39% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,68% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, indicele BUX de la Budapesta chiar a supraperformat, cu un avans de 2,19%, în timp ce indicele WIG20 de la Varșovia a alunecat cu 0,02% sub referință, iar indicele PX de la Praga a pierdut 0,61%.

Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilor

La București, tabloul a fost „roșu aprins”. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 1,44%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,54%, până la nivelul de 8.165,00 de puncte. Este un impuls negativ care urmează testării timp de mai multe zile a unei zone de rezistențe importantă, definită de confluența retragerii Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls descendent și media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200).

Bursa dă semne că vrea să reia declinul. Indicii principali pierd aproximativ un procent și jumătate

Piața a fost mai degravă slabă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,32 milioane lei (5,85 milioane euro), asigurat în proporție de peste o treime de schimburile în valoare de 9,43 milioane lei pe titlurile Digi Communications (DIGI). Spre deosebire de restul piețăei, acestea nu au suferit o mișcare negativă, însă închiderea pe nivelul de preț al sesiunii anterioarem de 33,60 lei/acțiune, încă trădează slăbiciune având în vedere că acest reper este cu 16,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota BVB în luna mai a anului trecut.

Zi negativă pe segmentul financiar

Tendința generală a pieței a fost imprimată de acțiunile bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,84%, până la prețul de 2,4000 lei/acțiune, pe transferuri de 4,42 milioane lei, iar cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), au coborât cu 1,49%, până la prețul de 13,20 lei/acțiune pe volume echivalente cu 3,86 milioane lei.

Declinul și pe segmentul fondurilor închise de investiții a fost în linie cu media pieței, măsurat prin deprecierea de 1,51% a indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 37.846,50 de puncte. Cel mai important emitent din structura acestuia, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 0,89% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,8920 lei/acțiune, într-o sesiune în care rulajul pe acest emitent a fost de 1,38 milioane lei.

Schimburi apropiate, de 1,35 milioane lei, am consemnat pe titlurile SIF Moldova (SIF2), care au coborât cu 3,36% anulând aproape un sfert din avansul de 12,44% din ziua precedentă. Prețul de închidere este de 1,3800 lei/acțiune, cu 24,09% sub prețul de 1,8180 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul a anunțat ieri că o va derula pentru 1,08% din acțiunile sale.

Scăderi pe acțiunile din domeniul energiei, dar și pe cele ale Teraplast

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a fluctuat neconcludent în jurul reperului de 76,00 dolari/baril, la BVB indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un declin de 1,74%, până la nivelul de 687,30 de puncte.

Cel mai lichid emitent din structura acestuia, Romgaz Mediaș (SNG), a suferit o depreciere de amplitudine apropiată, -1,76%, până la prețul de 36,35 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,19 milioane lei. Indicele energetic a fost tras în jos de impulsul negativ de 3,38% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3140 lei/acțiune, într-o zi în care schimburile s-au cifrat la aproimativ 952.000 de lei.

Transferuri de aproximativ 660.000 de lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Teraplast Bistrița (TRP), care au scăzut cu 4,60%, până la prețul de 0,3730 lei/acțiune, nivel la care capitalizarea de piață a grupului care activează în domeniul procesării PVC și a furnizării de materialie de construcție se situează la 319,63 milioane lei (68,51 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
euro
bvb
bursa
teraplast
omv petrom
brd
digi
romgaz
fondul proprietatea