Bursa de la București a închis în scădere cu 6,3%

Bursa de la București a închis în scădere cu 6,3%
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2015

Bursa de Valori București a închis în scădere semnificativă pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, urmând astfel evoluția burselor din întreaga lume într-o zi care pe piețele internaționale a fost catalogată drept "lunea neagră".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele de referință BET al BVB s-a depreciat cu 6,32% după ce, în cursul zilei, indicele care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni consemnase scăderi de peste 7%.

Tranzacțiile bursiere au depășit 143 milioane de lei (32 milioane de euro), o valoare record pentru bursa autohonă, pe fondul unor schimburi cu acțiuni în valoare de aproximativ 125 de milioane de lei (peste 28 milioane de euro).

De altfel, în după-amiază zilei de luni, pagina de internet a Bursei de Valori București a fost accesată cu dificultate din cauza traficului ridicat.

"Suntem foarte multumiți și motivați de faptul ca varianta de desktop a website-ului nostru a reușit să atragă un interes atât de ridicat din partea investitorilor și a potențialilor investitori, și acum ne readaptăm intensiv măsurile tehnice pentru a face față mai bine, în viitor, unui astfel de interes ridicat", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Cele mai mari rulaje au fost înregistrate cu acțiunile Romgaz - 20,55 milioane lei, Banca Transilvania - 19,81 milioane lei și Fondul Proprietatea - 18,96 milioane de lei. Toate cele trei titluri au pierdut peste 6% din valoare, cea mai semnificativă scădere fiind consemnată de acțiunile Romgaz (minus 6,85%).

Indicele BET-FI al SIF-urilor a scăzut cu 6,65%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 6,23%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a pierdut 5,91%. Indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, a scăzut cu 6,28% în prima ședință de tranzacționare a săptămânii.

Bursele europene au scăzut puternic luni dimineață, un important indice bursier atingând cea mai scăzută valoare din ultimele șapte luni, în condițiile în care bursa de la Shanghai a înregistrat o contracție de peste 8% ceea ce a afectat și restul burselor asiatice, transmite Reuters.

Ulterior, Bursa de pe Wall Street a deschis în scădere semnificativă, urmând tendința burselor asiatice și europene, în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele Dow Jones înregistrând o contracție de 5,75% iar indicele Nasdaq o cădere de 7,98%.

Scăderile înregistrate la debutul tranzacțiilor pe Wall Street s-au făcut resimțite imediat și peste Ocean, agravând tendința de scădere de pe principalele burse europene (Londra, Frankfurt, Paris, Madrid, Amsterdam sau Bruxelles) care au înregistrat deprecieri de peste 7%.

Bursa de la Shanghai a închis luni cu o scădere de 8,49%, cea mai mare contracție din ultimii opt ani, ceea ce a afectat și restul burselor asiatice, precum și principalele burse europene. În prezent, Bursa de la Shanghai a anulat toate câștigurile înregistrate de la începutul anului, revenind sub nivelul înregistrat în data de 31 decembrie 2014. Investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea unei aterizări dure a economiei chineze, în pofida eforturilor autorităților de a relansa exporturile și activitatea economică. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de la bucuresti
lunea neagra
piata de capital