Bursa este din nou în „roșu” la reapariția fantomelor desființării Pilonului II

Bursa este din nou în „roșu” la reapariția fantomelor desființării Pilonului II
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 sep 2023

După o secvență de aprecieri puternice în care a marcat noi și noi maxime, indicele BET a pierdut peste 1 procent, tonul vânzărilor fiind dat pe acțiunile companiilor cu capitalizare mare în contextul în care a apărut varianta neobligativității contribuției la fondurile de pensii administrate obligatoriu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele DAX din Germania, țară afectată de recesiune, a atins minime ale ultimelor 6 luni, coborând sub reperul de 15.300 de puncte. Bursa de Valori București și-a consumat și povestea internă pentru a se cupla la tendința de vânzare de pe marile piețe de acțiuni ale lumii. 

Cu perspectiva pierderii în putere al celor mai mari cumpărători de acțiuni de la BVB, piața s-a aflat pe un impuls negativ.  Indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 1,32%, până la nivelul de 14.244,72 de puncte unde, însă, nu are compromisă secvența tehnică specifică trendului ascendent, aș cum se vede pe graficul atașat.

Bursa este din nou în „roșu” la reapariția fantomelor desființării Pilonului II

În mod tradițional, piața a reacționat negativ la informații de acest gen și acestea au nemulțumit period investitorii. Unul dintre aceștia, Gabriel Iliescu, afirma în urmă cu 5 ani că periodic „reapar fantome” despre aceste momente în care statul aduce perspectiva naționalizării de factor a fondurilor de pensii.

FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al Transgaz CITEȘTE ȘI FOTO Directoarea adjunctă a ROCA Agri RDF și șefa CR-ului Fondului Proprietatea și CC-ului Meta Estate Trust, propuse pentru Consiliul de Administrație al Transgaz

Tonul deprecierilor a fost dat de acțiunile cu profil financiar. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 2,80%, până la prețul de 22,22 lei/acțiune, pe transferuri de 8,07 milioane lei, și titlurile Fondul Proprietatea (FP), cu perspectivă scurtată pentru administrarea americanilor de la Franklin Templeton, au coborât cu 2,82%, până la prețul de 0,3965 lei/acțiune, în circumstanțele unor schimburi de 7,76 milioane lei.

La același capitol, deși măsurile fiscale includ și o taxare supliemntară pentru bănci, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au avut o mișcare mai atenuată, -0,76%, până la prețul de 15,60 milioane lei, pe volume echivalente cu 4,75 milioane lei.

Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închise CITEȘTE ȘI Rețeaua Pizza Hut din România va fi reorganizată, multe restaurante vor fi închise

Lichiditatea a fost, din nou, bună. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 62,05 milioane lei (12,48 milioane euro), acesta fiind asigurat în proporție de peste o treime de cele mai tranzacționate 2 acțiuni, respectiv titlurile OMV Petrom (SNP) care s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 0,5970 lei/acțiune, pe o activitate de 11,86 milioane lei, și de titlurile Hidroelectrica (H2O) ce s-au retras cu 0,66%, până la prețul de 199,70 lei/acțiune, pe transferuri de 10,74 milioane lei.

Pe același segment al producătorilor de energie, titlurile Romgaz (SNG) au suferit un recul de 1,48%, până la prețul de 43,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 4,54 milioane lei. Un rulaj relevant, de 2,27 miliaone lei, s-a mai înregistrat pe titlurile MedLife (M) care au pierdut 1,32%, până la prețul de 4,50 lei/acțiune.

GRAFIC Firma care vinde produse sub marca Allview raportează declin al afacerilor și profitului la S1, dar creșteri peste așteptări la noile proiecte în domeniul energiei solare CITEȘTE ȘI GRAFIC Firma care vinde produse sub marca Allview raportează declin al afacerilor și profitului la S1, dar creșteri peste așteptări la noile proiecte în domeniul energiei solare

În linia „roșie” a bursei, indicii sectoriali au consemnat, de asemenea, deprecieri: -0,84% pentru indicele energetic BET-NG și -1,29% pentru  indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 52.526,13 de puncte.

În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit de titlurile de stat scadente în luna decembrie (R2312A) și de cele ale operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) care au coborât cu 1,94%, până la prețul de 60,60 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
hidroelectrica