Bursa începe săptămâna cu o sesiune de corecții și... fără volume

Bursa începe săptămâna cu o sesiune de corecții și... fără volume

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 iul 2019

Indicii principali ai pieței românești au pierdut un procent într-un context în care ordinele de cumpărare au fost firave. Tranzacțiile abia s-au situat la echivalentul a 3,3 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Elanul bursier din săptămâna precedentă a catapultat indicele BET pe un nou maxim al acestui an și foarte aproape de vârful post-criză din primăvara anului trecut. Investitorii nu au găsit forța de a se regrupa pentru susținerea raliului și s-au retras puțin din cotații lăsând loc cel puțin unei corecții.

Acesta este contextul în care piața a suferit un recul pe volume mici în sesiunea de astăzi. Rulajul de 15,61 milioane lei (3,30 milioane euro) al pieței de acțțiuni a fost unul dintre cele mai mici ale acestei perioade, iar pe segmentul regular doar 2 emitenți au depășit reperul unor tranzacții de 1 milion de lei.

Cine sunt \ CITEȘTE ȘI Cine sunt "singaporezii" care vor Oil Terminal și pe cine au în spate. S-au lansat promițând investiții de jumătate de miliard de dolari, au active în portul Amsterdam și proiecte în Asia și Orientul Mijlociu

Ziua slabă pentru piețele de acțiuni la nivel mondial a favorizat această stare de lucruri. Sentimentul a fost negativ pe cea mai importantă bursă de pe continent, cea din Germania, unde acțiunile Deutsche Bank au tras în jos piața după ce instituția de credit a anunțat concedieri masive. Tabloul a fost, îsnă, în general, unul al unor deprecieri modeste, specifice mai degrabă piețelor în derivă decât celor marcate de vânzări agresive: -0,12% indicele Euro Stoxx 50, -0,05% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,08% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,20% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,58% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,00% pentru indicele indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus s-a corectat cu 0,99%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 1,00%, până la nivelul de 8.877,53 de puncte. Sub aspect tehnic, ședința nu are semnificatții deosebite, indicele acțiunilor lichide românești efectuând doar o mișcare de retragere până în zona mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) care a funcționat ca suport dinamic pe parcursul întregului trend, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa începe săptămâna cu o sesiune de corecții și... fără volume

Mișcarea de astăzi a pieței a fost de o amplitudine apropiată atât la nivelul indicilor, cât și a celor mai lichide acțiuni, cele ale băncilor mari listate, care și dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România. Astfel, pe transferuri de 5,84 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 1,01%, din zona maximelor acestui an, până la prețul de 2,4400 lei/acțiune, care situează capitalizarea bursieră a instituției de credit la 11,75 miliarde lei (2,49 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a corectat cu 0,76%, până la prețul de 13,10 lei/acțiune, pe volume echivalente 1,06 milioane lei.

Bursa confirmă: iHunt, producător român de telefoane mobile, se listează CITEȘTE ȘI Bursa confirmă: iHunt, producător român de telefoane mobile, se listează

În piața deal, singura tranzacție specială s-a efectuat pe titlurile OMV Petrom (SNP). Efectuat la prețul de 0,3950 lei/acțiune, schimbul se ridică la valoarea de 1,47 milioane lei.

Pe piața reglementată, doar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au mai apropiat de un rulaj de 1 milion de lei. Pe parcursul ședinței, emitentul a notificat piața că a semnat un contract de 21,65 milioane lei cu termo Calor Confort pentru livrarea de gaze naturale în perioada 1 octombrie 2019 – 31 martie 2020.

Transelectrica (TEL) a mai cumulat tranzacții de aproape 859.000 de lei într-o zi în care titlurile sale au închis în staționare la prețul de 20,90 lei/acțiune, însă după aceasta s-a deschis un veritabil gol de lichiditate, puține alte simboluri atrăgând atenția investitorilor.

Răzvan Raț, director general adjunct la BRK Financial Group (BRK), una dintre cele mai vizibile case de brokeraj din piață, puncta săptămâna trecută pentru Profit.ro optimismul din piață, însă avertiza cu privire la o posibilă a retragerii lichidității pe măsura apropierii vârfului sezonului estival. „Eu spun că deja se liniștește, cu perioada asta de vară”, declara, de asemenea,  Florin Mirică, investitor cu 17 ani de experiență pe piața de capital românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
romgaz
razvan rat
brk financial
transelectrica