Bursa încheie săptămâna în neclintire. Tranzacții excepționale pe Comvex, la o zi după un articol Profit.ro

Bursa încheie săptămâna în neclintire. Tranzacții excepționale pe Comvex, la o zi după un articol Profit.ro

Sursa foto: Natee Meepian / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 dec 2017

După un rally furibund, indicele principal de la BVB s-a oprit la un prag de rezistență important, azi consemnându-se a 2-a sesiune consecutivă în care piața a ezitat pe volume mici pe actualele niveluri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii activi la Bursa de Valori București au lăsat pe săptămâna viitoare deznădământul asupra raliului care a adus indicii din zona de minime locale către nivelurile actuale. Va continua piața mai sus sau se reiau scăderile?

Deocamdată pe bursă domină indecizia. Este un lucru care se vede la nivelul volumelor de tranzacționare, pentru a 2-a zi consecutivă mici, rulajul pieței de acțiuni fiind de 30,46 milioane lei (6,56 milioane euro).

Indicele compozit BET Plus a închis cu 0,05% peste referință, iar indicele reprezentativ BET a urcat marginal peste reperul închiderii de ieri, la nivelul de 7.796,52 de puncte. În această zonă, indicele principal de la BVB a întâlnit o confluență de rezistențe, date de de media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului swing descendent început în august, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa încheie săptămâna în neclintire. Tranzacții excepționale pe Comvex, la o zi după un articol Profit.ro

Este o pierdere de elan și în contextul unei zile slabe la nivel european, unde majoritatea indicilor burselor mature și a celor din regiune au avut închideri negative: -0,49% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,15% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,39% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,28% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,73% pentru indicile WIG20 de la Varșovia, -0,29% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,32% pentru indicele PX de la Praga.

Titlurile Digi se depărtează de minime

Excepție de la restul pieței, titlurile Digi Communications (DIGI) și-au păstrat tendința de revenire, azi cu un avans de 1,08%, până la prețul de 37,40 lei/acțiune, pe transferuri însumând 1,99 milioane lei. Cotașia de închdiere de astăzi este deja cu 23,43 lei/acțiune peste minimul de 30,30 lei/acțiune consemnat intraday la începutul săptămânii trecute, dar cu 6,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare din derulată în luna mai.

Peste 61% din tranzacții, realizate cu acțiuni bancare

Piața a fost acaparată ca și în sesiunile precedente de principalele 2 acțiuni bancare, Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD). Alin Brendea, director general adjunct la Prime TRransaction semnala pentru Profit.ro că aceste 2 simboluri, cu pondere cumulate de 54,37% al indicelui MSCI pentru România, sunt influențate de intrările și ieșirile de capital care sunt determinate de percepțiile investitorilor față de țară.

Astăzi, transferurile pe titlurile celor 2 instituții de credit s-au ridicat la 18,62 milioane lei, reprezentând 61,15% din rulajul pieței de acțiuni. Titlurile BRD Groupe Societe Generale au închis cu 0,15% sub referința de joi, la prețul de 12,98 lei/acțiune, în contextul unor transferuri de 9,53 milioane lei. Amplitudinea deprecierii a fost mai mare, de 0,68%, pe titlurile Băncii Transilvania, care au consemnat un preț de 2,1750 lei/acțiune, pe tranzacții de 9,10 milioane lei.

Prețul ofertei de răscumpărare de la Fondul Proprietatea nu a ve nit deocamdată

În așteptarea prețului ofertei publice de răscumpărare pe care Fondul Proprietatea (FP) intenționează să o deruleze pentru 1,20 miliarde din acțiunile proprii, pe acest emitent am avut o sesiune de ezitare, cu un avans al cotației de numai 0,47%, până la prețul de 0,8620 lei/acțiune, și un rulaj mai redus, de 1,35 milioane lei.

Cu toate acestea, indicele financiar BET-FI a alunecat cu 0,04% sub referință, la nivelul de 39.795,54 puncte, în condițiile unei zile „roșii” pentru acțiunile SIF. Cele mai lichide dintre acestea, cele ale SIF Moldova (SIF2), cu tranzacții de aproximativ 994.000 de lei, au suferit un recul de 0,57%, până la prețăul de 1,4000 lei/acțiune.

Fără energie pe bursa

O zi slabă a fost și pe segmentul energetic. Dși indicele sectorial BET-NG a urcat cu 0,04%, volumele pe emitenții din componența sa au fost slabe. Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 0,32%, până la prețul de 31,50 lei/acțiune, pe transferuri de 1,09 milioane lei. Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,71%, până la prețul de 0,2820 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 933.000 de lei.

Tranzacții excepționale pe acțiunile Comvex, la o zi după un articol publicat de Profit.ro

Transferuri de aproximativ 874.000 de lei, semnificativ peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Turbomecanica (TBM), care au urcat cu 0,68%, până la prețul de 0,2970 lei/acțiune.

Tranzacții cu totul excepționale, de aproape 218.000 de lei, cele mai mari din ultimii 3 ani și de de 7 ori decât al 2-lea rulaj din acest răstimp, am consemnat pe titlurile operatorului portuar Comvex Constanța (CMVX). Toate acestea au fost realizate înainte de ora 13:24, când compania a anunțat convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor cu poropunerea de a stabili firma PricewaterhouseCoopers ca auditor al Comvex.

Cu o zi înainte, Profit.ro a publicat o recapitulare a deznodâmântului operațiunii de majorare de capital social realizate după metoda „primul venit – primul servit” și pentru care în decembrie 2016 acționari ai companiei au stat în frig la coadă la sediul intermediarului pentru a efectua subscrierile. Randamentul pentru titlurile obținute atunci este de 358,17% raportat la prețul închiderii de astăzi de 11,50 lei/acțiune.

Bursa încheie săptămâna în neclintire. Tranzacții excepționale pe Comvex, la o zi după un articol Profit.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bursa
bvb
fondul proprietatea
romgaz
digi
comvex