Bursa închide săptămâna cu o sesiune pozitivă și cu indicele BET peste pragul psihologic de 8.000 de puncte

Bursa închide săptămâna cu o sesiune pozitivă și cu indicele BET peste pragul psihologic de 8.000 de puncte
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 aug 2018

Indicii principali de la BVB au câștigat peste 1 procent într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni a fost cu puțin sub 25 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii a fost „verde” la Bursa de Valori București, într-un context în general favorabil activelor de risc pe piețele financiare internaționale. În Europa, indicii principali au închis peste nivelurile de referință: +0,38% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,10% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,33% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,55% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +2,01% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,28% pentru indicele PX de la Praga.

La București, aprecierile au fost consistente în principal pe cele mai lichide titluri, iar acest lucru s-a văzut și la nivelul indicilor. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,07%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 1,18%, până la nivelul de 8.088,71 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, mișcarea de astăzi nu a schimbat cu nimic tabloul bursei, indicele titlurilor blue-chip din piața românească de capital este blocat într-o „capcană” delimitată de mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), scenariu indicat drept cel mai probabil de Profit.ro încă de săptămâna trecută.

Bursa închide săptămâna cu o sesiune pozitivă și cu indicele BET peste pragul psihologic de 8.000 de puncte

Cu puțin peste jumătate din rulajul de 24,98 milioane lei (5,40 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiunilor bancare. Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 6,67 milioane lei, s-au aflat titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), care au câștigat cu 1,49%, până la prețul de 13,64 lei/acțiune.

Cealaltă acțiune bancară vizibilă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a apreciat cu 0,44%, până la prețul de 2,2900 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,98 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent a fost realizat și cea mai importantă tranzacție specială din piața deal, în valoare de 2,28 milioane le.

Impuls ascendent robust pentru mai multe titluri de pe segmentul energetic

Deși indicele sectorului energetic și de utilități BET-NG, cu un avans de 1,56%, nu a supraperformat semnificativ pieței, mai multe acțiuni de pe acest segment au avut aprecieri de amplitudini mai mari. Între aceastea, inclusiv cel mai lichid titlu de la acest capitol, cel al Romgaz Mediaș (SNG), care pe fondul celui de-al 2-lea rulaj al zilei, de 6,04 milioane lei, a crescut cu 2,42%, până la prețul de 31,75 lei/acțiune.

O evoluție ceva mai atenuată, +1,73%, au avut-o titlurile OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3235 lei/acțiune o sesiune în care a adunat schimburi de aproximativ 970.000 de lei. Cu o zi înainte, titluri consemnaseră un recul de 0,93%, deși compania anunțase majorarea cu 6% a profitului semestrial atribuibil acționarilor, la aproximativ 1,29 miliarde lei, în pofida scăderii producției de hidrocarburi a companiei și a reviziei generale planificate, de 45 de zile, a rafinăriei Petrobrazi.

Pe contrasens față de restul pieței, cu un declin de 0,44% în piața reglementată, până la prețul de 342,00 lei/acțiune s-au aflat titlurile Transgaz (TGN), însă în piața deal, transferuri în valoare de 1,03 milioane lei s-au efectuat peste referință.

Titlurile Transelectrica (TEL) și Electrica (EL) și-au continuat parcursul de revenire din minime, cu salturi de 2,53% și respectiv 2,33%. Deja raliul pe acțiunile Transelectrica este de 26,69%, iar pe titlurile Electrica de 11,21%.

Segmentul fondurilor închise de investiții a subperformat pieței, cu un avans de numai 0,51% al indicelui financiar BET-FI care a închis la nivelul de 37.989,98 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 1,15% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8820 lei/acțiune într-o sesiune în care a adunat schimburi de aproximativ 787.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
electrica
bvb
bursa
transelectrica
omv petrom
transgaz
romgaz