Bursa românească, bine conectată la „valul verde” de pe piețele externe

Bursa românească, bine conectată la „valul verde” de pe piețele externe

Sursa foto: Jesada Wongsa - dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 ian 2020

Într-un context în care indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a atins un nou maxim istoric, și la BVB primele cele mai tranzacționate 12 acțiuni au avut închideri pozitive. Volumele încă sunt mediocre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Optimism pe piața bursieră românească la debut de an. Indicii principali s-au reîntors în zona maximelor post-criză, într-un context în care calmarea climatului în Orientul Mijlociu a permis un nou rally al acțiunilor din țările dezvoltate. În mod particular, indicele Dow Jones Average Industrial se apropiase de nivelul de 28.900 de puncte, cel mai ridicat în istoria de peste 100 de ani de când acesta este calculat, inclusiv retroactiv.

Președintele SUA Donald Trump nu a pierdut ocazia de a se lăuda cu noul maxim istoric, amintindu-le muncitorilor americani să-și verifice conturile de pensii cu plasamente pe bursa americană, însă tot el a determinat o corecție destul de abruptă după ce a declarat că poate aștepta și până în noiembre încheierea fazei a 2-a a înțelegerii comerciale din China, ceea ce ar însemna că majoritatea tarifelor impuse între cele 2 țări ar rămâne în viigoare în cea mai mare parte a anului.

 

 

Bursa românească nu a avut nici pe departe aceeași volatilitate. Au lipsit ordinele care să o miște puternic. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 34,85 milioane lei (7,29 milioane euro), cu peste un sfert mai mic decât media activității de tranzacționare din ultimii ani.

În plus, aceste transferuri au fost concentrate în proporție de aproape 2 treimi pe primii 3 emitenți. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,42%, până la prețul de 1,2000 lei/acțiune, pe tranzacții de 11,79 milioane lei. Investitorii sunt în așteptarea parametrilor ofertei de răscumpărare pentru 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social și un sfert din cele 800 milioane de titluri vizate de program de buy-back pe anul în curs și pentru care emitentul a depus deja propsectul spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător CITEȘTE ȘI După confirmarea către Profit.ro, Exxon Mobil reiterează că negociază ieșirea din proiectul Neptun Deep și spune că încă nu a găsit un cumpărător

Pe fondul unor schimburi de 5,06 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 1,95%, până la prețul de 2,6100 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 13,61 miliarde lei (2,85 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,39%, până la prețul de 15,56 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,49 milioane lei.

De altfel, cele mai tranzacționate 12 acțiuni au închis toate „pe verde”, tractate de un impuls general al burselor europene, cu aprecieri pe linie: +0,62% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,19% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,31% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +1,97% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,75% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,80%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,84%, până la nivelul de 9.939,58 de puncte. Sub aspect tehnic este o activare a cumpărătorilor după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), care a funcționat de mai multe ori ca suport dinamic pe parcursul actualului trend ascedent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească, bine conectată la „valul verde” de pe piețele externe

Aprecieri ușor sub media pieței au avut-o indicii sectoriali, respectiv +0,62%, până la nivelul de 47.608,13 de puncte pentru indicele financiar BET-FI și +0,75% pentru indicele energetic BET-NG. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP) a câștigat 0,22% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 0,4500 lei/acțiune o sesiune în care a adunat al 3-lea rulaj al pieței, de 5,06 milioane lei. Ieri compania petrolieră a anunțat că cedează 40 de zăcăminte unei firme în care este implicat fostul său șef de dinainte de privatizare, Ion Popa.

La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,41%, până la prețul de 36,45 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,78 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au avut un salt de 1,41%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi.

Au mai păstrat suflu de ieri, pentru o apreciere de 0,38%, titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu transferuri de 1,48 milioane lei, încă sub impulsul știrii privind derularea unei oferte publice de răscumpărare pentru un număr de 38,39 milioane acțiuni proprii și reprezintând 6,62% din capitalul social. Prețul de închidere de 2,6300 lei/acțiune este cu 4,36% sub cel de 2,7500 lei/acțiune al operațiunii de piață care se va derula în perioada 16-30 ianuarie și va fi intermediată de SSIF Voltinvest.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica