Bursa românească – în suferință fără „butonul american”

Bursa românească – în suferință fără „butonul american”

Sursa foto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 feb 2023

Într-o zi în care piețele financiare din SUA au fost închise și, în consecință, investitorii instituționali americani au fost absenți din tranzacțiile europene, volumele de la BVB au fost la cota de avarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Indicele BET de la Bursa de Valori București a câștigat 0,30%, până la nivelul de 12.354,51 de puncte, fiind la a 24-a sesiune consecutivă cu o deviație mai mică de 1% față de referința zilei precedente. Etapa de derivă a cotațiilor, cu fluctuații mici, are și explicație tehnică în apropierea de apexul unei formațiuni de triunghi ascendent din care ieșirea are potențialul a aduce impuls cotațiilor, odată și cu consumarea raportărilor anuale financiare preliminare.

Bursa românească – în suferință fără „butonul american”

Lipsa de hotărâre a investitorilor și-a spus cuvântul la acest început de an 2023 asupra volumelor. Etapei de lichiditate slabă i s-a adăugat în ultima sesiune și un factor extern, respectiv ziua de sărbătoare națională din SUA care a ținut departe fondurile de investiții de peste Atlantic de activitatea de tranzacționare de pe bursele lumii.

Europenii au ales, ca și în alte cazuri, să nu mute decisiv fără capitalul american și de aici întreaga zi a fost marcată de indecizie. La BVB aceasta s-a tradus printr-un rulaj de doar 11,20 milioane lei (2,28 milioane euro) al pieței de acțiuni.

VIDEO Ascendia și-a dublat afacerile. Compania semnalează accesul la bani din PNRR CITEȘTE ȘI VIDEO Ascendia și-a dublat afacerile. Compania semnalează accesul la bani din PNRR

Schimburi însumând numai 2,02 milioane lei, au fost suficiente pentru a aduce titlurile OMV Petrom (SNP) pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor într-o ședibnță în care cotația a avansat cu 0,42%, până la nivelul de 0,4765 lei/acțiune.

Un avans de o amplitudine apropiată, +0,40%, până la prețul de 19,94 lei/acțiune, au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au cumulat volume echivalente cu 1,78 milioane lei. În rest, reperul unei activități de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au staționat la prețul de 40,30 lei/acțiune.

Lipsa de direcție a pieței a fost evidențiată și de închiderea divergentă a indicilor sectoriali: -0,17%, păână la nivelul de 50.147,71 de puncte, pentru indicele financiar BET-FI și +0,44% pentru indicele energetic BET-NG.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
romgaz
sua