Bursa românească rezistă bine valului de vânzări din Europa

Bursa românească rezistă bine valului de vânzări din Europa

Sursa foto: Filmfoto / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 apr 2017

La reluarea la tranzacționare după Sărbătorile de Paști, acțiunile românești au suferit în medie deprecieri ușoare, pe fondul unor volume reduse. Amplitudinea declinului a fost mult mai mică față de bursele mature care digeră informații de ordin politic din țările Europei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anxietatea față de scrutinurile așteptate în Marea Britanie și Franța a determinat o reluare pe o tendință negativă a tranzacționării pe bursele europene. Indicele Euro Stoxx 50, al celor mai lichide titluri de pe continent, a pierdut 1,12%, potrivit Bloomberg. Șocul mare a venit de la Londra, unde indicele FTSE100 s-a depreciat cu 2,46%, în condițiile în care premierul Theresa May a convocat alegeri anticipate. În Franța, unde, de asemenea, urmează un scrutin, indicele CAC40 a coborât cu 1,59%. Un declin ceva mai atenuat, de 0,90%, la avut indicele DAX de la Frankfurt.

Este un sentiment care la București nu s-a resimțit la fel de puternic. Indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,32%, până la nivelul de 8.232,65 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,30% sub referință. Sub acest aspect, piața locală a fost conectată cu bursele regionale care au avut evoluții neconcludente: +0,17% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,31% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,87% pentru indicele PX de la Praga.

Fondatorul PIMCO, \ CITEȘTE ȘI Fondatorul PIMCO, "regele bondurilor”: Toate activele sunt la niveluri artificial ridicate, trendul actual duce către o nouă criză financiară

Amplitudinea redusă poate fi explicată și prin absența unor ordine mai consistente. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 18,98 milioane lei (4,20 milioane euro), continuând în linia activității de tranzacționare modeste care a caracterizat piața de la anunțul listării companiei Digi Communications și până la Sărbătorile de Paști.

Pe primul loc în clasamentul transferurilor, cu schimburi însumând 6,34 milioane lei, s-au situat titlurile Electrica (EL), care s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 14,34 lei/acțiune. La același capitol energetic, al cărui indice sectorial BET-NG a pierdut 0,52%, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au staționat pe nivelul de preț de 379,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,13 milioane lei.

Corecție importantă pentru titlurile Nuclearelectrica

Tranzacții mai mari s-au realizat pe titlurile Nuclearelectrica (SNN), însă în piața reglementată rulajul a fost de numai aproximativ 886.000 de lei. Cotația s-a corectat agresiv, cu 2,68%, până la prețul de 6,90 lei/acțiune, în condițiile în care piața a avut de digerat știrea potrivit căreia conducerea companiei consideră că dividendul special de 1,5 lei/acțiune solicitat de Fondul Proprietatea (FP) care ar fi dus randamentul repartizărilor de câștiguri îân zona de 25% nu întrunește cadrul legal și de reglementări contabile pentru a putea fi distribuit.

Pe piața deal, pe acest emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială cu 90.660 de acțiuni, la prețul 6,8200 lei/acțiune, valoarea acestui schimb ridicându-se la aproximativ 618.000 de lei.  De la începutul anului, titlurile Nuclearelectrica au fost pe un trend puternic ascendent, alimentat de perspectiva unor dividende bune, închiderea de astăzi fiind cu 43,60% peste ultima valoarea de tranzacționare din 2016.

Zi divergentă pentru bănci și fondurile închise ale sectorului financiar

Al 2-lea rulaj al zilei, de 3,56 milioane lei în piața reglementată și 2,03 milioane lei pe segmentul deal, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au corectat cu 0,91%, până la prețul de 2,7350 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,97 miliarde lei (2,20 miliarde euro). Este o valoare cu 13,73% mai mare decât cea de 8,76 miliarde lei (1,94 miliarde euro) a BCR, banca având cele mai mari active din România, rezultată dintr-o evaluare a companiei Deloitte efectuată în vederea derulării unei oferte de retragere pentru o parte din acționari.

Tot de la capitolul financiar, Fondul Proprietatea a făcut notă discordantă față de restul pieței, cu o apreciere de 0,34%, până la prețul de 0,8970 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,65 milioane lei. Emitentul a publicat astăzi că săptămâna trecută a răscumpărat un număr de 10,13 milioane acțiuni proprii, pentru care a plătit 9,09 milioane lei. În ansamblu a fost o zi bună pentru titlurile fondurilor închise listate la BVB, al căror indice s-a apreciat cu 0,33%, până la nivelul de 31.552,92. Cei 6 emitenți din structura indicelui au raportat pentru primele 3 luni profituri nete cumulate de 317,00 milioane lei (70,15 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
transgaz
banca transilvania
bvb
bursa
electrica
nuclearelectrica