Bursa românească rezistă bine valului de vânzări din piețele internaționale

Bursa românească rezistă bine valului de vânzări din piețele internaționale

Sursa foto: Natee Meepian / dreamstime.com

scris 10 aug 2018

Deși acțiunile europene lichide au pierdut în medie aproximativ 2 procente pe fondul escaladării războiului tarifar de către SUA și a șocului pe lira turcească, la BVB tendința de depreciere a fost de peste 3 ori mai mică.

Mișcarea de revenire de la BVB are vânt din față din Europa. Piețele bursiere principale și regionale au reacționat negativ la slăbirea accelerată a lirei turcești în raport cu dolarul SUA după ce Administrația Trump a anunțat decizia de a dubla tarifele impuse producătorilor turci de aluminiu și oțel.

Tendința a fost destul de accentuată pe bursele europene și regionale, așa cum este surprinsă de tabloul Bloomberg: -1,94% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,97% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,59% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,99% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -3,34% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,83% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,54% pentru indicele PX de la Praga.

Managerul Fondului Proprietatea le semnalează investitorilor străini un viitor promițător pentru România. Atenționează însă asupra instabilității politice și a cadrului legislativ CITEȘTE ȘI Managerul Fondului Proprietatea le semnalează investitorilor străini un viitor promițător pentru România. Atenționează însă asupra instabilității politice și a cadrului legislativ

La București, piața a fost mai degrabă robustă, în sensul că nu s-au activat ordine de vânzare majore. Rulajul pieței de acțiuni a fost, de alltfel, 22,32 milioane lei (4,79 milioane euro), doar la jumătate față de activitatea de tranzacționare medie zilnică de 45,44 milioane lei din prima jumătate a acestui an.

În absența unei presiuni deosebite, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,60%, un declin de o amplitudine similară având-o și indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.154,49 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip de la BVB se află în zona mediei mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, după un rally consistent din ultimele săptămâni.

Bursa românească rezistă bine valului de vânzări din piețele internaționale

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,34 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,22%, până la prețul de 0,8880 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia Fondul este cel mai important emitent, a alunecat cu 0,08% sub referință, la nivelul de 38.066,56 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu un recul de 0,77%. Cel mai lichid titlu din structura sa, cel al Romgaz Mediaș (SNG), s-a corectat cu 0,93%, până la prețul de 32,10 lei/acțiune. Pe același segment, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,36%, până la prețul de 0,3275 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,03 milioane lei.

OMV Petrom și-a majorat cu 6% profitul la jumătatea anului în pofida reducerii producției și a reviziei Petrobrazi, dar și în contextul în care prețul internațional al petrolului a urcat cu circa 40% CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a majorat cu 6% profitul la jumătatea anului în pofida reducerii producției și a reviziei Petrobrazi, dar și în contextul în care prețul internațional al petrolului a urcat cu circa 40%

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 2,40%, până la prețul de 13,80 lei/acțiune, pe transferuri de 3,39 milioane lei. Pe fondul unui rulaj de 2,04 milioane lei, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 0,65%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de11,16 miliarde lei (2,39 miliarde euro). După înnchiderea pieței, Banca Transilvania a venit cu raportarea semestrială conform căreia a obținut un rezultat atribuibil acționarilor de 853,11 milioane lei, cu 67,01% mai mari decât cele de de 511,24 milioane lei de la S1 2017.

Pe tranzacții peste media obișnuită a respectivului emitent, de aproximativ 389.000 de lei, titlurile Alro Slatina (ALR) au coborât cu 5,42%, până la prețul de 3,4900 lei/acțiune, marginal sub prețul minim al ofertei publice eșuate prin care rușii care controlează combinatul de aluminiu au încercat înstrăinarea unui pacget majoritar de 53,77% din titluri.

Este un recul care a venit pe fondul raportării semestriale comform căreia profitul atribuibil acționarilor al Alro s-a diminuat cu 6,13%, la 167,01 milioane lei în prima jumătate a acestui an, comparativ cu cel de 177,92 milioane lei din primele 6 luni ale anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
fondul proprietatea
bvb
bursa
banca transilvania
alro
omv petrom