Bursa românească se cuplează la o mișcare negativă din piețele externe. Volumele rămân într-atât de mici încât în topul tranzacțiilor s-a aflat o acțiune din Austria

Bursa românească se cuplează la o mișcare negativă din piețele externe. Volumele rămân într-atât de mici încât în topul tranzacțiilor s-a aflat o acțiune din Austria

Sursa foto: Maximusnd / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 iun 2020

Indicii principali de la BVB au pierdut 3 sferturi de procent, trași în jos de declinul acțiunilor bancare. Acțiunile Erste, deținătoarea BCR, cu transferuri de 6 milioane lei, au fost cele mai lichide, deși la BVB sunt listate doar secundar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Un recul destul de abrupt al indicelui Dow Jones Average Industrial de la New York a propagat o undă de șoc pe toate bursele importante ale lumii. În Europa, tabloul a fost de un „roșu aprins”: -3,11% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,92% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,43% pentru indicele DAX30 din Germania, -2,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,49% pentru indicele PX de la Praga.

La București, piața a urmat traiectoria burselor dezvoltate. De referință pentru această conectare este scăderea de 5,47% a acțiunilor grupului bancar austriac Erste (EBS), pe volume echivalente cu 5,97 milioane lei.

CONFIRMARE FOTO Deal-ul politic PSD-PNL, concretizat: Nicu Marcu de la Curtea de Conturi este candidatul unic avizat pentru șefia ASF. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Deal-ul politic PSD-PNL, concretizat: Nicu Marcu de la Curtea de Conturi este candidatul unic avizat pentru șefia ASF. "Decizia de suspendare a tranzacționării companiilor de stat - inspirată. ASF să fie un bulldog al fondurilor de pensii"

Tot pe segmentul acțiunilor instituțiilor de credit, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 2,09%, până la prețul de 2,1050 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,95 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 1,51%, până la prețul de 11,72 lei/acțiune, pe fondl unor schimburi de 1,09 milioane lei.

Sunt mișcările care au tras în jos întreaga piață. Indicii BET Plus și BET au suferit fiecare câte un declin de 0,74%, ultimul închizând la nivelul de 8.643,63 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești este blocat de 12 sesiuni între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa românească se cuplează la o mișcare negativă din piețele externe. Volumele rămân într-atât de mici încât în topul tranzacțiilor s-a aflat o acțiune din Austria

Aparenta inerție a pieței rezultă și dintr-o retragere a investitorilor de la tranzacționare. Și astăzi activitatea a fost slabă, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 29,33 milioane lei (6,05 milioane euro), aesta incluzînd și un aport al unui transfer special din piața deal, în valoare de 1,98 milioane lei, pe titlurile companiei Impact Developer & Contractor (IMP), promotorul proiectelor rezidențiale din Capitală Greenfield și Luxuria Domenii Residence.

Sectorul energetic a supraperformat pieței, cu un recul de 0,34% al indicelui de profil BET-NG. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP) a cumulat tranzacții de 2,93 milioane lei într-o zi în care titlurile sale au staționat la prețul de 0,3300 lei/acțiune. La același capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au închis cu 1,17% sub referință, la prețul de 15,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,09 milioane lei, iar titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au scăzut cu 0,65%, până la prețul de 304,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,46 milioane lei.

Final de săptămână în creștere pentru acțiunile europene, susținut și de lansarea dezbaterilor pentru un fond de redresare al UE. Italia și Spania fac presiuni, Olanda, Suedia, Danemarca și Austria se opun CITEȘTE ȘI Final de săptămână în creștere pentru acțiunile europene, susținut și de lansarea dezbaterilor pentru un fond de redresare al UE. Italia și Spania fac presiuni, Olanda, Suedia, Danemarca și Austria se opun

Interes a existat și pe segmentul fondurilor închise de investiții al cărui indice BET-FI a avut un declin de 0,71%, în linie cu media pieței, până la nivelul de 42.354,25 puncte. Din componența sa, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 0,40%, ână la prețul de 1,2400 lei/acțiune, pe al 5-lea rulaj al zilei, de 1,76 milioane lei. De asemenea, titlurile SIF Oltena (SIF5) au staționat la prețul de 2,1200 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,51 milioane lei și titlurile SIF Transilvania (SIF3) au alunecat cu 0,56% sub închiderea de marți, la prețul de 0,3560 lei/acțiune pe o activitate de aproximativ 927.000 de lei în ziua în care emitentul a notificat piața că și-a completat Directoratul cu al 3-lea membru, Radu Roșca, ce a primit mai târziu avizul supraveghetorului pieței ASF față de ceilalți 2 colegi, Marius Moldovan și Cristian Răduță. Împreună, cei 3 îl înlocuiesc după o perioadă de peste un sfert de veac pe fostul șef Mihai Fercală, în prezent președinte al Depozitarului Central.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
transgaz
erste