Bursele au închis în scădere, agitate de teama intrării în incapacitate de plată a grupului chinez Evergrande

Bursele au închis în scădere, agitate de teama intrării în incapacitate de plată a grupului chinez Evergrande
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2021

Îngrijorările tot mai mari legate de o posibilă intrare în incapacitate de plată a grupului mobiliar chinez Evergrande au agitat luni piețele financiare globale, care au închis în scădere, investitorii vânzând active imobiliare din China, în căutarea unui refugiu în active sigure, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Evergrande, care are datorii de 300 de miliarde de dolari și caută să strângă fondurie pentru a-și plăti obligațiile față de creditori, furnizori și investitori, au închis în declin cu 10,2%, iar în timpul tranzațiilor au coborât cu până la 19%, la cel mai redus nivel atins după mai 2010, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Autoritățile de reglementare au avertizat că datoriile de 305 miliarde de dolari ale Evergrande ar putea crea riscuri mai largi în sistemul financiar chinez, dacă datoriile respective nu vor fi stabilizate.

Acțiunile au scăzut la nivel mondial, iar dolarul s-a apreciat, investitorii fiind îngrijorați de extinderea riscurilor în economia globală.

În Europa, indicele londonez FTSE 100 a închis în declin cu 0,86%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 2,31%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,74%.

Indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut 1,67%.

În Statele Unite, acțiunile au scăzut puternic, iar indicele S&P 500 a coborât cu 2,19%, Dow Jones Industrial cu 2,18%, iar Nasdaq cu 2,73%.

Un test major va avea loc în această săptămână, când Evergrande trebuie să plătească joi dobânzi în valoare de 83,5 milioane de dolari pentru obligațiuni scadente în 2022. Grupul mai trebuie să plătească 47,5 milioane de dolari pe 29 septembrie, pentru obligațiuni scadente în martie 2024.

Ambele obligațiuni vor intra în default dacă Evergrande nu va achita dobânzile în termen de 30 de zile de la datele planificate pentru plată.

În cazul incapacității de plată, Evergrade va trebui să își restructureze obligațiunile, dar analiștii anticipează o rată de recuperare scăzută pentru investitori.

Problemele Evergrande au afectat și restul sectorului imobiliar. Acțiunile dezvoltatorului chinez Sinic Holdings au scăzut la Hong Kong cu 87%, compania pierzând 1,5 miliarde de dolari din valoarea de piață, înainte ca tranzacțiile să fie suspendate.

ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în România

Directorii Evergrande lucrează pentru salvarea perspectivelor grupului, inclusiv prin plata investitorilor în produsele de gestionare a averilor cu proprietăți imobiliare.

În pofida îngrijorărilor în creștere legate de viitorul celui mai mare dezvoltator imobiliar din China, analiștii au respins comparațiile cu prăbușirea băncii americane de investiții Lehman Brothers în 2018.

”În primul rînd, obligațiunile în dolari vor fi probabil restructurare, dar majoritatea datoriilor sunt în fonduri mutuale globale, ETF-uri și unele companii chineze și nu bănci sau alte instituții financiare importante”, a explicat Ryan Detrick, analist la firma LPL Financials.

”(Datoriile) Lehman Brothers erau deținute de aproape toate celelalte instituții financiare. În al doilea rând, credem că există probabilitatea ca guvernul comunist chinez să se implice dacă va fi un defaul”, a mai spus Detrick.

Autoritățile din china au spus principalilor creditori ai Evergrande să extindă termenele de plată a dobînzilor sau să rostogolească împrumuturile, dar observatorii pieței consideră că este improbabil ca guvernul să salveze direct compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
evergrande