Bursele europene au închis vineri în creștere, susținute de datele economice pozitive din această săptămână

Bursele europene au închis vineri în creștere, susținute de datele economice pozitive din această săptămână
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2023

Bursele europene au închis vineri în creștere, susținute de datele economice pozitive din această săptămână, urmând tendința pozitivă globală, în timp ce investitorii fac bilanțul multitudinii de date economice publicate în această săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacțiile de vineri în creștere cu 0,9%, iar dintre sectoarele economice, acțiunile auto au crescut cu 3,6%, iar cele din minerit cu 2,2%, transmite CNBC, citat de News.ro.

Acțiunile din sectorul petrolului și gazelor au fost printre puținele sectoare care au înregistrat pierderi, cu un declin de 0,4%.

Titlurile Volkswagen au înregistrat cea mai mare creștere din sectorul auto, de peste 11,2%, după ce producătorul auto a publicat previziuni peste așteptări pentru 2023. În toată Europa, datele privind inflația au fost peste așteptări.

O estimare semnal pentru zona euro a arătat că inflația generală a încetinit de la 8,6% la 8,5%, dar aceasta a fost peste o estimare consens, în timp ce inflația de bază a crescut de la 5,3% la 5,6%.

Creșterea prețurilor s-a accelerat în mod neașteptat în Germania, Franța și Spania.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că atingerea țintei de 2% a inflației va dura și că creșterea dobânzii cheie semnalată anterior pentru martie, de 0,50 de puncte procentuale, este încă în așteptare.

Indicele PMI privind producția din zona euro a arătat o scădere față de luna precedentă, deși S&P Global a declarat că a fost scăzut de stocurile de achiziții și că volumele de producție din bloc s-au stabilizat în general.

Piețele globale au primit un impuls joi din partea comentariilor președintelui Rezervei Federale din Atlanta, Raphael Bostic, care a spus că este ”ferm în favoarea” creșterilor de un sfert de punct procentual a dobânzii cheie și că banca centrală a SUA ar trebui să meargă ”încet și constant”.

Un semnal pozitiv pentru economia globală a venit miercuri, când Biroul Național de Statistică al Chinei a raportat că indicele oficial privind intențiile de achiziții ale managerilor a crescut la 52,6 în februarie, cel mai mare din aprilie 2012. Un alt sondaj a arătat că activitatea serviciilor s-a accelerat în cel mai rapid ritm din ultimele șase luni.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a crescut cu 1,64%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0.9%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,04%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a crescut cu 1,56%.

Piețele din Asia-Pacific au evoluat vineri în creștere, în cea mai mare parte.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
burse europene
piata de capital