Bursele europene încep săptămâna pe roșu, în contextul în care prăbușirea lirei turcești îngrijorează investitorii. Acțiunile Bayer scad abrupt

Bursele europene încep săptămâna pe roșu, în contextul în care prăbușirea lirei turcești îngrijorează investitorii. Acțiunile Bayer scad abrupt
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 aug 2018

Acțiunile europene au început săptămâna în scădere, sentimentul din piețe fiind afectat de prăbușirea lirei turcești, o amenințare pentru băncile cu expuneri în Turcia, ca BNP Paribas sau UniCredit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Situația din Turcia este, în mod clar, un alt risc global. Chiar dacă țara are relații limitate cu restul lumii, răspândirea crizei în Europa prin expunerea băncilor este o îngrijorare majoră", consideră Konstantinos Anthis, director cercetare la ADS Securities, citat de MarketWatch.

Investitorii sunt îngrijorați în legărură cu o eventuală contagiune în zona euro dinspre Turcia.

Indicele pan-european Stoxx 600 a pierdut circa 0,3% în ședința de luni după un declin mai pronunțat, de 1,1, în ședința de vineri.

Acțiunile din sectorul bancar european au avut un declin mult mai pronunțat în ședința de astăzi, încheind cu un minus de 1,2%.

Tranzacție pe piața jocurilor de noroc autorizată de Consiliul Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața jocurilor de noroc autorizată de Consiliul Concurenței

Lira turcească a continuat să se deprecieze și a atins un nou minim record în tranzacțiile overnight, la peste 7 unități față de dolarul american, declinul temperându-se ulterior, după ce banca centrală a anunțat noi măsuri pentru a crește lichiditatea din piață.

Bursa de la Frankfurt a pierdut 0,5%, cea de la Londra a coborât cu 0,3%, în timp ce bursa de la Paris a avut un declin mult mai modest, de sub 0,1%.

Euro s-a depreciat cu circa 0,2% față de moneda americană, la 1,1390 dolari pe unitate.

Cea mai abruptă scădere pe piețele europene este consemnată de compania din industria chimică Bayer, care a pierdut 10,5% pe bursa de la Frankfurt. Declinul este dictat de o despăgubire majoră pe care Monsanto, cumpărată recent de Bayer, trebuie să o plătească, fiind acuzată că a vândut un erbicid cancerigen.

Mai exact, un juriu din California a acordat vineri daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat produs de compania Monsanto. Produsul se găsește la vânzare și în România, dar compania respinge acuzațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
actiuni
bursele
lira
dolar. euro
unicredit