BVB - Acțiunile scad cu peste 2%. Tonul declinului este dat de titlurile Băncii Transilvania și cele ale producătorilor de gaze naturale. "Suntem aproape de conflict"

BVB - Acțiunile scad cu peste 2%. Tonul declinului este dat de titlurile Băncii Transilvania și cele ale producătorilor de gaze naturale. "Suntem aproape de conflict"

Foto dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 26 sep 2022

Indicele BET a coborât sub reperul de 10.650 de puncte, ceea ce este sub minimele la închidere ale puseului de vânzare din martie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un debut în zona nivelurilor de referință, bursa s-a precipitat pe un nou impuls de depreciere, vânzările predilecte fiind pe companiile cu capitalizare aparte. Pe tranzacții de 10,02 milioane lei, puțin după ora 16.00, titlurile OMV Petrom (SNP) pierdeau 2,76%, până la prețul de 0,4045 lei/acțiune.

Titlurile celuilalt producător de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG), au un recul de 3,95%, până la prețul de 38,95 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,07 milioane lei. Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani, spune că vânzările sunt precipitate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. "Suntem aproape de conflict", spune acesta, adăugând că investitorii au așteptări ca lucrurile să se inflameze.

PROFIT NEWS TV Cristian Negruțiu, co-fondator Sparking Capital: Vedem un pic de prudență în rândul investitorilor. Dacă până acum un an se finanțau startup-uri în faza de idee, acum se cere un minim de tracțiune CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Negruțiu, co-fondator Sparking Capital: Vedem un pic de prudență în rândul investitorilor. Dacă până acum un an se finanțau startup-uri în faza de idee, acum se cere un minim de tracțiune

O depreciere încă și mai puternică, de 4,82%, o au titlurile Nuclearelectrica (SNN), care se găsesc pe nivelul de preț de 4,50 lei/acțiune, în contextul unor schimburi însumând 3,50 milioane lei. Sunt mișcări care trag în jos indicele reprezentativ BET, care are o scădere de 2,42%, și indicele energetic BET-NG, care cade cu 3,25%.

Murgoci de la Estinvest observă repetarea comportamentului din sesiunea de vineri, când multe cotații au rezistat "pe verde", dar vânzările s-au precipitat către finalul orarului de tranzacțiionare. "Volumele nu sunt extraordinare", mai spune brokerul.

Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară CITEȘTE ȘI Românii – prudenți la achiziția titlurilor de stat. Participarea în programul Fidelis este la doar jumătate față de exercițiul din primăvară

Declinul este consistent și pe acțiunile bancare: -3,09%, până la prețul de 16,96 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), care întrunesc cea de-a 3-a activitate a zilei, și de 5,07 milioane lei, și -2,54%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune, la BRD Groupe Société Générale (BRD).

Cotația Fondului Proprietatea (FP) s-a menținut în zona de referință, fiind susținută de perspectiva listării Hidroelectrica, dar și discuțiile privind achiziția CEZ Vânzare de către producătorul de energie hidro.

Murgoci spune, însă, că vânzările au legătură cu climatul din piețele externe, care este dominat de aversiune la risc. Pentru România, altminteri, FMI a revizuit în sus estimarea de creștere economică, la 4,8%. "Lucrurile nu cred că au legătură cu ce se întâmplă în plan intern", continuă brokerul.

Acesta observă, pe de altă parte, prudența investitorilor. "E clar un trend de scădere pronunțat", spune el, nuanțând că o corecție pozitivă ar putea surveni mâine sau miercuri. "Există această temere că ar putea continua scăderea."

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
romgaz
nuclearelectrica