BVB închide săptămâna în creștere. Încă un picaj de 15% pentru Romcab înainte de suspendarea decisă de ASF

BVB închide săptămâna în creștere. Încă un picaj de 15% pentru Romcab înainte de suspendarea decisă de ASF
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 17 feb 2017

Ultima ședință de tranzacționare din această săptămână de la BVB a adus un câștig de 0,4% la nivelul indicelui de referință BET și un rulaj de circa 50 milioane de lei, aproape la jumătate comparativ cu ziua anterioară. Acțiunile financiar-bancare, în frunte cu Banca Transilvania, au revenit în atenția investitorilor, într-o zi în care ASF a decis suspendarea producătorului de cabluri Romcab, însă nu înainte ca titlurile companiei aflate în dificultate financiară să se devalorizeze cu încă 15%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La nivelul săptămânii, BET a avansat cu 1%, creșterea fiind limitată de pierderile de circa 0,8% consemnate luni și marți.

Cel mai tranzacționat emitent vineri a fost Banca Transilvania (TLV), cu transferuri de aproximativ 25,16 milioane lei și o apreciere de 0,98% la nivelul acțiunii, până la prețul de 2,5750 lei. Tranzacțiile cu titlurile băncii, concentrate în primele ore ale zilei, au acoperit peste jumătate din rulajul pieței, care s-a ridicat la 49,83 milioane lei.

ASF pune piciorul în prag și suspendă Romcab pe bursă CITEȘTE ȘI ASF pune piciorul în prag și suspendă Romcab pe bursă

Pe locul doi se află Fondul Proprietatea, cu un rulaj de 4,43 milioane lei. Prețul acțiunilor fondului a stagnat la 0,899 lei/unitate pentru a doua zi consecutiv, fiind cu 1,2% sub prețul de 0,9100 lei/unitate al ofertei publice de răscumpărare a cărei perioadă de subscriere a început miercuri. Indicele BET-FI s-a depreciat pentru a cincea ședință și a încheiat săptămâna cu un declin de 1,4%.

În sectorul energetic, câștigul de 4,03% consemnat de acțiunea Transgaz (TGN), până la prețul de 361 lei/unitate, s-a reflectat, vineri, într-un avans de 0,4% la nivelul indicelui BET-NG. Transgaz a fost a treia cea mai tranzacționată acțiune, cu un rulaj de 3,7 milioane lei. O creștere consistentă, de peste 6,4%, a fost consemnată și de acțiunea Oil Terminal (OIL), însă operatorul de transport și depozitare țiței și produse petroliere are o pondere mult mai scăzută la nivelul BET-NG. Profitul Oil Terminal aproape s-a triplat anul trecut, pe fondul majorării cu peste 16% a cifrei de afaceri.

Titlurile Electrica (EL), care ieri au adunat schimburi în valoare de 44,98 milioane lei, au scăzut cu 0,3% astăzi, până la 13,72 lei/unitate, pe transferuri de 2,6 milioane lei, apropiate de rulajul de 2,8 milioane lei înregistrat de BRD-Groupe Societe Generale (BRD). Acțiunea băncii cu capital francez s-a apreciat cu 0,3%, la 11,8 lei.

DNA: sejururi la Monte Carlo și Saint Moritz pentru păstrarea unui primar CITEȘTE ȘI DNA: sejururi la Monte Carlo și Saint Moritz pentru păstrarea unui primar

Rulaje de aproape 2 milioane lei au fost consemnate de titlurile OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG), companii care au avut un parcurs divergent astăzi. Cea mai mare companie petrolieră din România a închis pe minus cu 0,7%, la un preț de 0,284 lei/acțiune, și un rulaj de 1,96 milioane lei. De celalată parte, acțiunile producătorului de gaze naturale Romgaz au crescut cu 0,5%, până la 28 lei/unitate, pe transferuri de 1,88 milioane lei.

De departe cea mai mare scădere de preț a fost înregistrată de producătorul de cabluri Romcab (MCAB), ale cărui acțiuni s-au prăbușit cu 15% - limita admisă pentru o zi de tranzacționare la BVB – pentru a cincea sesiune consecutiv, înainte ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să ceară suspendarea titlurilor. La prețul de 1,88 lei/acțiune consemnat astăzi, capitalizarea Romcab este de aproape 50 de ori mai mică decât datoriile companiei de la finele anului trecut, de 925 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
bvb
bursa
evolutii
romcab